Čajetina: Korak bliže ekološkoj opštini

29 Oktobar 2019  /  Izvor: infoera

Posredstvom Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Vlada Slovenije je za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru donirala 1,5 miliona evra. Opština Čajetina je iz svog budžeta obezbedila tri miliona evra ili više, ako se uzmu u obzir troškovi za pripremne radove. Postrojenje će ispunjavati sve evropske standarde.

Ova iskustva će biti posebno dragocena, kada se budu radila ostala postrojenja koja su u planu u Čajetini, Mačkatu, Sirogojnu, Ribnici, na Zlatiboru, u Vlaovini…

Zaposleni u JKP „Vodovod Zlatibor“ ovih dana učestvuju u montiranju opreme, a u toku probnog rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru će steći važna iskustva koja će im olakšati upravljanje postrojenjem na proleće naredne godine.

Nedavno je za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru dopremljen još jedan deo opreme iz Slovenije koja je proizvedena u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Dokle se stiglo sa njenom ugradnjom?

Sva oprema koja je dopremljena je i ugrađena. U toku su radovi na parternom uređenju, a postavljaju se i ivičnjaci za asfaltiranje u krugu budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Očekujem da će ovih dana da stignu i ploče kojima ćemo zatvoriti bazene. U startu smo se odlučili za zatvorenu verziju bazena, kako u okolini ne bi bilo neprijatnih mirisa. Zapravo, bazeni u kojima će se raditi aeracija i prečišćavanje otpadnih voda će biti zatvoreni i sav vazduh će biti prvo prečišćen filterima za vazduh i tek onda ispušten u okolinu. Tako će u neposrednoj blizini postrojenja biti čista ne samo voda, već i vazduh, bez neprijatnih mirisa.

Da li JKP „Vodovod Zlatibor“ raspolaže sa dovovljno stručnih kadrova koji će u budućnosti upravljati postrojenjem?

Naši zaposleni su uključeni u trenutne radove i montiranje opreme, što će im olakšati kasnije posao i upravljanje novom opremom. U narednom periodu, u toku probnog rada, naši radnici će biti angažovani zajedno sa izvođačima radova, na poslovima upravljanja postrojenjem i analizama. Tako će i oni biti spremni za preuzimanje posla onog trenutka kada postrojenje bude spremno za puštanje u rad.

Koliko su ta iskustva važna za buduće poslove u toj oblasti?

Veoma su važna, jer je ovo prvo postrojenje, a mi polako stičemo važna znanja i veštine. U svetu je najvažnije „know how“, odnosno znati kako se nešto radi. Ova iskustva će nam biti posebno dragocena, kada se budu radila ostala postrojenja koja su u planu u Čajetini, Mačkatu, Sirogojnu, Ribnici, na Zlatiboru, u Vlaovini…

Ova ulaganja Čajetinu za korak približavaju cilju da postane jedna od prvih ekoloških opština u Srbiji?

Ovo je veoma važan korak, kako za zaštitu životne sredine na Zlatiboru, tako i u regionu, koji ima uticaj i na razvoj lovnog, ribolovnog i turizma uopšte. Značaj izgradnje postrojenja je višestruk. Opština Čajetina i JKP „Vodovod Zlatibor“, rešeni su da očuvaju površinske i podzemne vode, zapravo da zaštitimo čitav eko sistem. Čuvanjem Zlatibora, mi čuvamo Srbiju i region.

Kapacitet budućeg postrojenja odgovara ekvivalentu od 20.000 stanovnika, uz mogućnost proširenja. Da li se o tome već sada razmišlja?

Mogućnost proširenja je 50 odsto, što odgovara ekvivalentu od 10.000 stanovnika. Milim da će Zlatibor, ako nastavi da se razvija ovakvim tempom, a verujem da hoće, vrlo brzo biti u poziciji da nastavi radove i da radi na proširenju.

Kakvi rokovi su postavljeni za te ciljeve?

Postrojenje će u probni rad biti pušeno do kraja godine, a na proleće će ga JKP „Vodovod Zlatibor“ u potpunosti preuzeti na upravljanje.

*Projekat Radio Užica „Infrastruktura kao imperativ“ sufinansira Opština Čajetina, Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Javni sektor Privredne aktivnosti Opština Čajetina