Blic fondacija - Kuća na poklon slepom dečaku iz Čajetine

25 Mart 2014  /  Izvor: BLIC, Srce za decu

1

Rade Ćaldović, slepi dečak iz Čajetine, zahvaljujući „Blic fondaciji“, opštini Čajetina i donatorima - dobiće kuću.

Novu, lepu, mnogo raskošniju kuću od tesne garsonjere u potkrovlju u kojoj će uskoro ostaviti bar deo jadi koji ga od rođenja prate.

Od brujanja bagera na krševitoj strmini, mali Zlatiborac malo šta draže je čuo. Mašinu koja rovi po ledini video nije, kao ni brata, sestru, suzno lice majke, očeve hrapave ruke... Zato prepušta ušima da uživaju u jednoj od retkih radosti detinjstva: na mestu gde čelična viljuška grebe o kamen, tu će biti njegov dom.

Papiri u najkraćem roku

Hvala, do neba, hvala. Čim je opština poklonila plac, sve dokumente izdali su nam u najkraćim rokovima. I Geodetska uprava i odeljenje za urbanizam. Geodetska firma „Đenić“ je besplatno uradila premer placa i topografski plan parcele - priča Živana Ćaldović. - Voleo bih da se uselim na rođendan, 21. juna. Deset godina ću napuniti! Ceo razred zovem na žurku! Neću da mama i tata više plaču, makar i krišom, hoću da pevaju. Imaću svoju kuću, u njoj sobu za mene i brata... Seka je mala, neka ima svoj kutak. I dvorište će biti veliko, a tavanica neće prokišnjavati kao ova pod kojom živimo - priča Rade.

Rade je kao beba ostao bez vida, oslepeo je u inkubatoru. Tri puta je išao na operaciju, ali ni najbolji ruski oftalmolozi nisu uspeli da oporave oštećeni očni živac.

Treći je razred, odličan đak, talentovan muzičar. Pohađa redovnu nastavu a gradivo čita na Brajevom pismu.

- Juče sam dobio petice iz engleskog i prirode i društva!

"Srce da decu"

U humanitarnoj akciji „Srce za decu“ do sada su zbrinuta deca iz više od 40 siromašnih porodica

Brat Milan ide u četvrti razred. Sestrici Milici tek je 16 meseci. Majka Živana je nezaposlena. Otac Milovan radnik je KJP „Zlatibor“. Preživljavaju od njegove plate i nešto socijalne pomoći. Žive u 24 kvadrata koje im je ustupila Čajetina.

- Srećan sam! Više zbog brata, manje zbog sebe. Rade se ko zna koliko puta povredio udarajući u sto, stolice, ormane, krevete. Sada će biti puno prostora. Hoću da dvorištem zajedno trčimo! Neće biti više ni onog stepeništa od koga sam, zbog Radeta, strepeo - raspričao se Milan.

Akcija „Srce za decu“ omogućiće Ćaldovićima pristojne uslove za život. Čajetina im je u samoj varoši darivala 4,2 ara placa na kome će i izgraditi prizemlje kuće. Na prvu ploču biće nazidan montažni objekat, dar „Blicovog“ donatora. Radetov dom prostiraće se na 120 kvadrata.

- Parterno uređenje i prizemlje kuće biće završeni do 20. maja. Posao će finansirati opština, javna preduzeća i zlatiborski privrednici. Ćaldovići će dobiti i besplatan priključak na vodu i kanalizaciju - referiše pomoćnica predsednika opštine Bojana Božanić.

Brujao je bager, a Rade se presabirao. Bilo je tačno 90 dana do rođendana, ali je u glavi već pravio spisak zvanica.

- Voleo bih da ugostim pevače braću Matić. Zovem i glumce Ivana Bosiljčića, Tirketa iz „Montevidea“, Đuru Palicu. Trubač Dejan Petrović - sve bih dao da dođe! Nekog od Zvezdinih fudbalera, ako je moguće, dovedite na moje slavlje - obavezao nas je slepi dečak.

Zanimljivosti Opština Čajetina, Čajetina