Badnje veče rečima i srcem osnovaca iz Čajetine

8 Januar 2015

Učenici osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine još jednom su pokazali svoju volju i angažovanost, kako u nastavnim, tako i u vannastavnim aktivnostima. Svojim sugrađanima upriličili su priredbu povodom obeležavanja Badnjeg dana i Božića. U pitanju su učenici koji pohađaju Versku nastavu.

Za ovu priliku pripremili su dramski igrokaz sa scenama vezanim za rođenje Gospoda Isusa Hrista. U tri scene - rođenje u pećini u Vitlejemu, radosna vest anđela i poklonjenje mudraca sa istoka, pokazali su svoje dramsko umeće, podsetivši prisutne  na važnost porodičnih okupljanja i praznovanja jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika - Božića.

Glumu i autentičnu scenu pozornice Doma kulture u Čajetini dočarale su i pesme hora „Vitlejeme, slavni grade“, „Božić, Božić, blagi dan“, „Oj, Badnjače, Badnjače“, kao i pesma „Tebe pojem...“. Nizom radosnih recitacija, od kojih su neke napisali i sami učenici, prisutni su pozvani da se raduju prazniku i dele dobro.

Priredba je počela tekstom koji je podsetio na veliku važnost zajednice i sloge, opraštanja i ljubavi. U završnoj reči, učenici su obećali spremnost prihvatanja sveta, tradicije i znanja koje nasleđuju od svojih bližnjih i od svojih nastavnika.

Priredba pod nazivom „Vertep“ tradicionalno  je okupljanje u Čajetini, s obzirom na činjenicu da se organizuje drugu godinu uzastopno. Njome učenici pokazuju deo saznanja koja stiču na časovima Verske nastave. Priprema i organizacija ovogodišnjeg „Vertepa“  ideja je i realizacija dvoje nastavnika - nastavnika Verske nastave Aleksandra Đuričića i nastavnice Srpskog jezika Jagode Jeremić.

Jagoda Jeremić
OŠ "Dimitrije Tucović" Čajetina

Kultura & tradicija Predstava Opština Čajetina, Čajetina