Atletski reprezentativci na prolećnim pripremama na Zlatiboru

22 April 2015  /  Izvor: KSC Čajetina

1

Grupa atletskih reprezentativaca naše zemlje boravi na Zlatiboru, gde će do 29. aprila sprovoditi prolećne pripreme. S obzirom da na Zlatiboru sprovode predsezonske pripreme, naši atletičari rade pre svega na brzinskoj izdržljivosti. Kod nas borave reprezentativci koji se nadmeću na srednjim i dugim prugama, neki od njih se pripremaju za evropska i svetska prevenstva, a neki za ostvarivanje olimpijske norme.

I naš AK Čajetina ima jednog predstavnika u odabranom društvu - Biljanu Cvijanović. Pored nje, tu su još: Olivera Jevtić (Mladost Užice), Amela Tezić (Novi Pazar), Sonja Stolić (Leposavić), Teodora Simović (Novi Pazar), Nikola Bursać (Partizan), Jasmin Ljajić (Novi Pazar), Milan Mitrović (Mladost Užice), Uroš Kutlešić (Užice), Marko Ničić (Požarevac), Velimir Bojović (NM Niš), Muarem Hasanović (Novi Pazar) i Saša Stolić (Leposavić).

Od juniora, na Zlatiboru će boraviti: Elvedina Zornić (Novi Pazar), Milica Golubović (Crvena Zvezda), Ana Sekulić (Užice), Jasmina Pruginić (AŠK Šabac), Tamara Mićević (Užice), Jagoda Zečević (AŠK Šabac), Nađa Cerovac (AŠK Šabac), Miloš Mitrović (Mladost Užice), Aleksandar Ostojić (Vojvodina), Nikola Mićović (Leposavić) i Elzan Bibić (Novi Pazar), uz trenere: Željka Čelikovića (Užice), Borka Antonića (AŠK Šabac) i Ratomira Maksimovića (Leposavić). Sa njima će raditi treneri: Rifat Zilkić (Novi Pazar), Slavoljub Kuzmanović (Mladost Užice), Zoran Bursać (Partizan) i Desimir Gajić (Leposavić).

- Zlatibor je idealna nadmorska visina za ovaj period priprema, povezan naravno sa Užicem, koje ima odličnu tartan stazu. Tu smo i zbog jednog takvog asa kao što je Mirko Petrović, predsednik AK Čajetina, koji je probudio tu čar trčanja u Čajetini, postajete jedan od atletskih centara u Srbiji. Mislim da bi ipak opština Čajetina trebalo da se malo više uključi, pre svega u smislu bolje infrastrukture, da se naprave makar dve tartan staze. Neophodno je da ovde dovodimo i naše elitne sprintere i bacače, koji se trenutno pripremaju u Baru. Dajemo pare u inostrane države, naši atletičari se pripremaju širom sveta, ali razlog tome je nedostratak prave infrastrukture - istakao je Rifat Zilkić.

Jedna od perjanica ove grupe svakako je Amela Terzić, dvostruka juniorska šampionka Evrope iz Talina i državna rekorderka na 1500 metara.

- Uslovi na Zlatiboru veoma nam prijaju za trening. Glavni cilj za naredi period svakako mi je da se što bolje spremim za EP u Beogradu 2017, kada naša dvorana bude spremna. Nedavno učešće na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Pragu je veliko iskustvo za mene, iako nisam ušla u finale, s obzirom da nisam ni trenirala u dvoranskim uslovima, već sam se spremala učešćem na krosevima. Već dve godine čekam da istrčim lični rezultat na 1500 m, nadam se da ću to što brže ostvariti - kaže Terzićeva.

Posle duže pauze uslovljene povredama, Sonja Stolić se ove godine vratila treninzima.

- Lepo treniram, pokušavam da ostvarim norme za EP na 5km i 10 km. Sve što radim vodi ka tome, posle toliko godina godina bavljenja atletikom, to bi mi bio šlag na torti. Trudiću se da se, ako do toga dođem, borim za ulazak u fiinale ili neku od medalja - izjavila je Stolićeva.

Pripremama se nešto kasnije priključio Velimir Bojović, ali razlog za to bio je više nego opravdan. On je na nedavno održanom 28. Beogradskom Maratonu, trijumfovao u polumaratonskoj trci (21 km).

- Pokušavao sam da idem svojim ritmom, da iskoristim tu kenijsku grupu, što se ispostavilo dobrim po mene. Vremenski uslovi nisu išli u korist, bilo je dosta kiše, natopljene patike, teške noge… ali pobedilo sam i u takvim uslovima, št mi je veliki podstrek za dalje. Na jesen ću izabrati neki od prestižnih maratona, poput onih u Berlinu, Frankfurtu ili Ajndhovenu, gde ću juriti olimpijsku normu u maratonu. Pre nekoliko dana sam u Beču trčao svoj prvi maraton, ima sam željeni rezultat, ali sam posustao u poslednjim kilometrima, što je posledica neiskustva…. Ipak, ove i naredne godine očekujem dobar rezultat - istakao je Bojović.


Sport & rekreacija Promocija Atletika Opština Čajetina, Zlatibor