Aleksandar Radišić sa Zlatibora sprema se za Paraolimpijske igre u Brazilu

19 Avgust 2014  /  Izvor: BLIC SPORT

1

Aleksandar Radišić je momak sa Zlatibora, koji se aktivno bavio skijanjem i fudbalom, do 2005. godine kada je nakon povrede postao invalid kvadriplegičar vezan za kolica.

Nakon tri godine posle povrede svoje omiljene sportove zamenjuje stonim tenisom i ubrzo postaje reprezentativac Srbije.

Prošle godine na Evropskom prvenstvu u Italiji u ekipnom delu takmičenja sa Goranom Perlićem osvojio je bronzanu, a ove godine zlatnu medalju.

Trenutno je 30-ti na svetskoj rang listi, a prvih 12 iz njegove kategorije nastupiće 2016.godine na Paraolimpijskim igrama u Brazilu.

Radišić je uveren da će i on biti u toj ekipi.

„Ova i naredna godina su ključne za postizanje tog cilja. Sa dobrim treninzima i dosta rada uveren sam da ću osvojiti bodove na predstojećim takmičenjima i izboriti to željeno mesto i otići u Rio de Ženeiro", kaže Radišić za Tanjug.

Aleksanadar Radišić je već pokazao da je borac koji se ne predaje, iako mu se život skroz promenio kada je postao vezan za kolica. Ona ga ne sprečavaju da, koliko je to moguće i dalje uživa u ekstremnim sportovima.

Pre dve godine izveo je tandemski padobranski skok sa visine od 3000 metara, a kupio je monoski i jedina je osoba u Srbiji koja ga vozi u Srbiji.

Ipak, stoni tenis je nešto gde se kao osoba sa invaliditetom, kaže, mnogo lakše snalazi.

„Iz ličnog iskustva znam da je baviti se ekstremnim sportovima kao osoba sa invaliditetom čist fanatizam. Zato sam ipak odabrao stoni tenis, ali pošto on nije baš zastupljen sport u Zlatiborskom okrugu imam problem nedostatka sparing partnera i trenera", kaže Radišić. Zbog toga primoran je da jednom mesečno odlazi na sedam dana u Novi Sad, bazu reprezentacije na trening sa trenerom Zlatkom Keserom.

Nedavno je sklopio ugovor sa stono-teniskim klubom u Požegi da tamo trenira. Zajedničke treninge sa partnerom u dublu Goranom Perlićem odrađuje u Požegi i Zrenjaninu.

Radišić je zaposlen u Turističkoj organizaciji Zlatibor, a osmislio je i projekat Zlatibor bez barijera, čijom realizacijom će ova planina postati dostupnija i osobama sa invaliditetom.

„Zlatibor je baza velikog broja sportskih ekipa koje se ovde pripremaju. Zašto ne stvoriti mogućnosti, uklanjanjem arhitektonskih barijera, da na pripreme dolaze i osobe sa invaliditetom, koje jako teško žive i imaju prepreke na svakom koraku", ističe Radišić.

Aleksandar svoje prepreke prevazilazi uspešno. Nedavno se oženio i pred njim su pored sportskih i novi životni izazovi.

Sport & rekreacija Takmičenje Stoni tenis Opština Čajetina, Zlatibor