Aerodrom Ponikve - strateški cilj Zapadne Srbije

21 Oktobar 2016  /  Izvor: Opština Čajetina

1

Regionalna konferencija: Aerodrom Ponikve – strateški cilj Zapadne Srbije održana je u četvrtak 20. oktobra u hotelu Mona na Zlatiboru, u organizaciji Opštine Čajetina.

Konferenciju su otvorili: Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina; dr Aleksandar Đurić, savetnik ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, dok se kroz uvodne reči, pred prvi panel, učesnicima obratio prof. dr Ljubodrag Savić, sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

„Izuzetna mi je čast da se u ime opštine Čajetina zahvalim svim prisutnima koji su došli da podrže naše planove u vezi sa Aerodromom Ponikve, a posebno se zahvaljujem predstavnicima iz regiona koji su došli da nas podrže i ukažu nam da Aerodrom Ponikve nije veliki napor i posao“ rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.  

 „Regionalni značaj Aerodoroma Ponikve za Zapadnu Srbiju ima izuzetan značaj za Srbiju ali ima i internacionalni karakter bar kada je u pitanju Republika Srpska povezivanjem potencijalne turističke klijentele za naše atraktivne destinacije kao što je Višegrad i parkove prirode“ rekao je savetnik ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske dr Aleksandar Đurić.

„Sticajem okolnosti ovo je nekada bio vojni aerodrom, to više neće biti i zato onakav kakav je danas samo pravi trošak,  da bi postao motor razvoja Zapadne Srbije ali i dobrog dela Istočne Bosne, mora se pronaći način da se ovaj Aerdrom stavi u funkciju“- izjavio je u uvodnom izlaganju  prof. dr Ljubodrag Savić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Učesnici prvog panela Aerodrom Ponikve - motor razvoja Zapadne Srbije bili su: Saša Savić, direktor JP aerodrom Ponikve; Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina; Nevena Stanisavljević, šef prodaje i PR menadžer Vojne ustanove Tara; Ivan Vitorović, generalni direktor Kompanije Mona hotel management; Mirjana Radojičić, generalni sekretar Regionalne privredne komore Užica.

„Ocena da je ovo saobraćajno izolovana regija, problem može biti to što smo imali smo direktne kontakte sa niskotarifnim kompanijama ali oni nisu mogući zato što se ne zna kada će Aerodrom Ponikve biti u funkciju“ - direktor Aerodroma Ponikve Saša Savić.

„Aerodrom bi svakako doprineo još razvoju privrednih potencijala i u tom smislu fukncionalnost Aerodroma je neophodna kako bi se povećao izvoz robe“ –izajvila je  Mirjana Radojičić, generalni sekretar Regionalne privredne komore Užica.

„Imali bismo veliku korist od Aerdroma Ponikve zato što su stranci zainteresovani za Taru ali često pitanje koje nam postavljaju je udaljenost od Beograda, pa bi u tom smislu postojanje  aerodtroma  značajno bilo za razvijanje turizma jer mi svakako imamo šta da pokažemo našim turistima“ izjavila je Nevena Stanisavljević šef prodaje i PR menadžer Vojne ustanove Tara.

„U hotelima Mona oko 70% su domaći turisti a 30% čine stranci. Pored svih problema u infrastrukturi postoji tražnja stranih turista za Zapadnu Srbiju što jasno govori da bi se postojanjem Aerodroma taj broj svakako povećao“ rekao je generalni direktor Kompanije Mona hotel management Ivan Vitorović.

„Opština Čajetina nudi konkretno rešenje a to je da se od države prikupe sredstva za obnovu piste a ostala sredstva će se prikupiti od lokalnih samouprava iz okruga“ rekao je predsednik Opštine Čajetina, Milan Stamatović.

Cilj regionalne konferencije jeste okupljanje na jednom mestu predstavnika organa vlasti, vazduhoplovnog sektora, ali i predstavnika privrede, javnog života, nevladinog sektora i medija, kako bi se uputila snažna poruka javnosti o potrebi da se aerodrom Ponikve što pre stavi u funkciju kako bi se privredni i turistički potencijali Zapadne Srbije i regiona približili potencijalim investitorima i turistima iz Evrope i sveta.

Konferenciji je prisustvovalo preko 100 predstavnika privrede, turističkih poslenika, državnih organa i institucija, vazduhoplovnog sektora, organizacija civilnog društva i uglednih gostiju iz regiona.

Privreda & usluge Seminar Opština Čajetina, Zlatibor
Pogledaj smeštaj: Hotel Mona PLAZA Zlatibor