9. Sajam meda i pčelinjih proizvoda "Zlatibore moj medeni"

1 Avgust 2014  /  Izvor: KSC Čajetina
Datum: -

1

Na Kraljevom trgu na Zlatiboru juče je počeo 9. Sajam meda i pčelinjih proizvoda, pod nazivom „Zlatibore moj medeni“, koji će trajati do nedelje, 3. avgusta.

Štandove je postavilo oko dvadesetak pčelara iz svih krajeva Srbije. I pored toga što je Sajam otvoren tek juče, već je izazvao veliku pažnju posetilaca koji su bili voljni da probaju različite vrste meda, proizvoda od meda ali i čuvenu rakiju medovaču.

Organizator sajma je i ove godine Društvo pčelara "Zlatibor" iz Čajetine uz pokroviteljstvo opštine Čajetina. Pčelarstvo u Zlatiborskom okrugu je nešto manje zastupljeno nego u drugim krajevima Srbije. Međutim iako prinos meda nije na zavidnom nivou, njegov kvalitet itekako jeste.

„Zlatiborski kraj ima tu prednost što proizvodi izuzetno čist med koji nije zaražen pesticidima kao ostala područja gde se prska voće i primenjuju razne hemikalije. Prinos nije veliki pa je samim tim cena nešto veća“, kaže predsednik Društva pčelara „Zlatibor“ iz Čajetine Milan Pantović.

Kao i u svakoj grani poljoprivrede, pa samim tim i u pčelarstvu, za uspešnu proizvodnju neophodna su velika ulaganja, pa je svaka pomoć dobrodošla. Tako je prošle godine nadležno Ministarstvo pčelarima davalo subvencije u iznosu od 500 dinara po košnici, pa se nadaju da pomenute subvencije neće izostati ni ove godine.

Veliku podršku našim pčelarima, svakako pruža opština Čajetina, kako finansijski tako i obezbedivši im besplatan prostor za održavanje ovog događaja. Na Sajmu skoro da nije bilo izlagača koji se nije požalio na lošu godinu koja će uticati na smanjenje ovogodišnjeg prinosa meda.

Kultura & tradicija Sajam Lečenje Opština Čajetina, Zlatibor