7. Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor

4 Jun 2018  /  Izvor: Opština Čajetina
Datum: -

1

7. Međunarodni festival sportskog filma održaće se 7-10. juna na Zlatiboru u Kongresnom centru Srbija.

Festival će otvoriti Rađa, Kukoč, Sale Đorđević, Svetislav Pešić i družina iz filma: “250 stepenika” a zatvoriti Miloš Biković u ruskom filmu: “Led” i u festivalskoj dvorani gde će primiti specijalno priznanje - za internacionalni glumački uspeh i veliki doprinos sportskom filmu u ulogama fudbalera, košarkaša, šampiona u umetničkom  klizanju…

Na festivalskoj listi je više od 50 filmova iz 22 zemlje. Očekuje se velika ekipa mešovitog sportsko-umetničkog sastava.

Fokus ovogodišnjeg Festivala odredila su dva velika događaja: nedavnni fajnal for evropske košarke u našem Beogradu i svetsko fudbalsko prvenstvo u fudbalu, zbog koga se i festival održava ranije od redovnog termina. Eto, fudbal sve može, pa i da razbuktava navijačke želje i maštu - do neslućenih razmera. U taj imaginarni, skoro umetnički, lavirint može se svrstati i nedavna želja selektora Hrvatske da se u finalu sretne sa našom reprezentacijom… Zato su, valjda, sport i film tako bliski.

A u ovogodišnjim takmičarskim filmovima igraju svi sportovi i najveći sportisti, posebno naši košarkaši i fudbaleri. Jedan od njih je već legendarni Željko Obradović. On  je, vremenski skoro paralelno, i u stvarnosti odigrao svoju filmsku ulogu, koju će publika gledati ovde na Zlatiboru. Fudbal će takođe biti u nekim paralelnim tokovima. Još jedna velika legenda - Dragoslav Šekularac će opstajati i u dvorani i na ekranu, kao mladi glavni filmski protagonist.

Posebno očekujemo da nam se filmski stvaraoci i sportisti novinari i brojni gosti Zlatibora pridruže u pratećim netakmičarskim tematsko-filmskim programima, u susretima sa Natašom Kovačević i predstavnicima Subotice. Ponosni smo što ćemo imati svetsku pretpremijeru filma SKOK.

Kultura & tradicija Festival Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor