60 dece iz Srebrenice boravilo 7 dana na Zlatiboru

29 Avgust 2016  /  Izvor: Opština Čajetina sajt

Братски прихваћена српска деца из Сребренице на Златибору.
''Ako se međusobno budemo pomagali biće bolje i Srbiji i Srbima, ako šaljemo poruku na ovaj način da Srbija mora da misli o svojoj budućnosti i drugi će nas ozbiljnije shvatiti'', rekao je Milan Stamatović.

Pod pokroviteljstvom opštine Čajetina u periodu od 24. do 31. avgusta na Zlatiboru je boravilo šezdesetoro dece iz Srebrenice. Reč je o mladim članovima Košarkaškog kluba „Guber“ iz Srebrenice, kao i članovima Kulturno-umetničkog društva „Sveti despot Stefan Lazarević“ koje tamo radi u okviru Srpske pravoslavne crkve. Ova poseta je nastavak akcije opštine Čajetina i manastira Hilandar da zajedno pomažu braći u enklavama i u mestima gde Srbi teško žive. Nakon boravka dece sa Kosova, iz Kninske krajine i iz Vranjske eparhije, Zlatibor je sada ugostio i decu iz Srebrenice.

Mališani su boravili na Zlatiboru u hotelu Zelenkada, a 29. avgusta posetio ih je predsednik opštine Čajetina sa saradnicima. U znak zahvalnosti mladi su mu pripremili prigodan kulturno-umetnički program. Oni su tokom ovog boravka na Zlatiboru imali priliku da treniraju košarku na terenima JP „Kulturno.sportski centar Čajetina'', dok su članovi KUD-a uvežbavali koreografije.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović pozdravio je decu i u svom obraćanju izrazio zahvalnost rukovodstvu opštine Srebrenica kao i predstavnicima crkve što su predočili tešku situaciju u kojoj se ovi mališani nalaze. „Bratski smo prihvatili da pomognemo i nadam se da će ovo prerasti u jednu dugoročnu saradnju, na izvornim principima, a to su vera, nacija, kultura i tradicija. Od dece sam na poklon dobio krst od drveta, koji nas obavezuje da mi ostanemo braća u veri i u Hristu, što će tako i biti dok postoji Srbija i dok postoje Srbi na ovim prostorima. Vi ste uvek dobrodošli“,poručio im je Stamatović.

Predsednik je još rekao da će se ovakve akcije i dalje sprovoditi, te da će i druga talentovana deca iz rasejanja koja teško žive biti obuhvaćena ovim projektom.“Ako se međusobno budemo pomagali biće bolje i Srbiji i Srbima. Ako šaljemo poruku na ovaj način da Srbija mora da misli o svojoj budućnosti i drugi će nas ozbiljnije shvatiti,“ istakao je čelnik opštine Čajetina.

Prisutnima se obratio i predsednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović, koji je istakao da je Milan Stamatović prvi predsednik jedne opšštine iz Srbije koji je posetio opštinu Srebrenica.Tada je dogovorena određena saradnja, a ovaj boravak dece je tek prvi korak naše saradnje. Srdačno se zahvalio rukovodstvu opštine Čajetina, istakavši da je ova lokalna samouprava na pravi način pokazala kako se sarađuje. „Želja nam je da i mi, onoliko koliko su naše mogućnosti, ugostimo naše prijatelje iz Čajetine,“ zaključio je Milovanović.

Mališani iz Srebranice nisu krili svoje oduševljenje boravkom na zlatnoj planini. „Zovem se Vukašin Vuksić, dolazim iz Srebrenice i treniram košarku. Želim da se zahvalim svim ljudima koji su omogućili da nam ovih sedam dana boravka bude što lepše. Imamo vrlo organizovane dane i nadam se da ćemo na Zlatibor doći i sledeće godine“.

Ana Milovanović ima 12 godina i igra folklor i košarku. ''Želim da se zahvalim opštini Čajetina koja nam je sve ovo omogućila i da im kažem da folkloraši i košarkaši ovo nikad neće zaboraviti i da su uvek dobrodošli u Srebrenicu“.

Jovana Stevanović trenira košarku. ''Zahvalna sam domaćinima koji su nam ovo omogućili, jer je kamp lep, smeštaj nam je ugodan, a Zlatibor je divan i nadam se da ćemo i sledeće godine biti pozvani da dođemo“.

M.J.

Javni sektor Obaveštenja Putovanje, izlet Opština Čajetina