6 košuta i 4 laneta novi su stanovnici Zlatiborskih šuma

17 Januar 2022  /  Izvor: Telegraf

1

Nakon što je planina Zlatibor u martu prošle godine postala bogatija za 10 jelena, ovog januara dobila je još deset "divljih" stanovnika - 6 košuta i 4 laneta. Oni se trenutno nalaze u prihvatilištu u kom će ostati do kraja juna ili polovine jula, nakon čega će biti pušteni u prirodu, prenosi RINA.

- Jedinke su stigle iz Vojvodine u okviru realizacije državnog projekta reintrodukcije divljači, koji se sprovodi pod pokroviteljstvom ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Osim Zlatibora jeleni su vraćeni i na planine Tara i okolinu Prijepolja. Od prošle godine imali smo i jednu prinovu - rekao je Milun Melović ispred stručne službe LU "Zlatibor" iz Čajetine.

Jeleni na padinama srpskih planina ponovo obitavaju nakon skoro osam decenija. Tokom narednih meseci u planu je da na Zlatibor stigne još deset do petnaest jedinki, koje će takođe do početka leta boraviti u prihvatilištu kako bi prošle period prilagađavanja.

- Prihvatilište je kompletno obnovljeno, prostire se na 18 hektara ograđene površine. Imaju sve potrebne uslove, hranu, vodu i neophodnu negu. Napravljene su hranilice za svaku vrstu hrane kao i pojilišta i solišta. Nakon adaptacije, biće pušteni na otvoreno područje lovišta Zlatibor - rekao je Milovan Кnežević predsednik LU "Zlatibor" iz Čajetine.

Osim Zlatibora jeleni su vraćeni i na planine Tara i okolinu Prijepolja.

Javni sektor Akcija Opština Čajetina, Zlatibor, Čajetina