6. festival "Svet muzike" u Muzeju "Staro selo" Sirogojno

8 Avgust 2016  /  Izvor: Muzej Staro selo Sirogojno
Datum: -

Festival „Svet muzike“ se ove godine šesti put  održava u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu. Osnovna ideja festivala je da posetiocima Muzeja predstavi tradicionalnu muziku Srbije i Balkana putem koncerata i edukativnih radionica. Publika festivala ima priliku da „uživo“ vidi i čuje aktuelne izvođače tradicionalne muzike i da upozna narodne instrumente, različite vrste pevanja, sviranja.

Na festivalu „Svet muzike“ ove godine nastupiće:

Subota, 13.08.2016.

13.00 časova
Ženska pevačka grupa udruženja građana "ERA"
U okviru udruženja građana "ERA" iz Užica, od 2003. godine, uspešno rade muška i ženska pevačka grupa, koje se bave očuvanjem i prezentovanjem tradicionalnog načina pevanja i izvorne srpske pesme. Grupe su počele sa radom u želji da najpre nauče i uspešno interpretiraju pesme užičkog kraja. Na festivalu „Svet muzike“ promovisaće pesme sa novog  audio diska, drugog po redu.

13.30 časova
Bora Dugić
Legendarni majstor frule nastupiće sa svojim orkestrom prvog dana festivala „Svet muzike“. Bora Dugić spada u najveće narodne umetnike na svetu. Muziku svira od pete godine života. Komponuje, izrađuje instrumente, piše knjige o fruli ... Pored velikog broja snimljenih tonskih nosača za PGP-RTS, snimao je i  muziku za filmove i pozorište, održao je veliki broj koncerata u velikim svetskim dvoranama sa najvećim srpskim i svetskim umetnicima i stekao brojne poklonike u zemlji i svetu. Dobitnik je “Oktobarske nagrade grada  Kragujevca“  za 1995. godinu,  „Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije“  za 1995. godinu, Vukove nagrade za 1997. godinu,  nagrade „Zlatni Beočug“,  „Ordena Svetog Save „ drugog stepena i mnogih drugih priznanja.

Nedelja 14.08.2016.

13.00. časova
Nenad Vasilić
Kontrabasista, kompozitor i aranžer, Nenad Vasilić je studirao na Jazz akademiji u Gracu, nastavljajući karijeru u Austriji. Sopstveni sastav vodi od 1998. godine, a prepoznatljiv je po njegovom jedinstvenom stilu spajanja jazza i muzičke tradicije Balkana. Jedan je od naših najuspešnijih džezera u inostranstvu.
Odlično vladajući džez stilistikom, obzirnim pristupom muzičkoj tradiciji, improvizatorskom znatiželjom i sigurnim intenzivnim muzičkim izrazom  Nenad Vasilić fascinira slušaocae vodeći ih na jedno nezaboravno putovanje muzikom kroz život i vreme. Pod svojim imenom snimio je sedam albuma, a tokom karijere sarađivao je sa brojnim svetskim muzičarima, među kojima su:  Mark Murphy, Sheila Jordan, Armend Xhaferi , Stjepko Gut, Laurie Antonioli , Bojan Zulfikarpašić, Amira Medunjanin,  Vlatko Stefanovski...

14. 00. časova
Tamara Ristić - Kezz
KEZZ (Tamara Ristić) je kantautorka i live looping umetnica iz Kikinde. Autorski projekat Kezz je pokrenula krajem 2014. objavljivanjem prvog singla "Moma", koji je ušao u najuži izbor od tri pesme na konkursu "World Music Network" iz Londona. Njena muzika je spoj prirodnog i elektronskog, izvornog i modernog. Nastupa sama, uz luper, klavijaturu i melodiku, stvarajući jedinstven i samostalan zvučni prostor u kom se prepliću i upliću melodije elektronskih i akustičnih instrumenata sa karakterističnim stilizovanim pevanjem inspirisanim tradicionalnom muzikom slovenskih naroda. Do sada je nastupala samostalno, i u sklopu različitih muzičkih projekata, u gradovima širom Srbije i bivše SFRJ, Bugarskoj, Španiji, Italiji, Austriji, Češkoj i Norveškoj.

Organizator festivala - Dragan Cicvarić, viši kustos Muzeja na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu
tel: 064 894 0142

Kultura & tradicija Festival Provod i zabava Opština Čajetina, Sirogojno