40. godina - Košarkaški kamp Zlatibor - Planina sa koje su uzleteli Đorđević i Danilović

27 Jul 2015
Datum:

40. godina Internacionalnog košarkaškog kampa profesor Aleksandar Nikolić biće svečano obeleženo 27. jula u Odmaralištu Golija na Zlatiboru. Od 26-29 jula 2015. godine odvijaće se košarkaška MINI -KLINIKA, posvećena obeležavanju ovog značajnog jubileja, postojanja i rada košarkaškog kampa.
 

Generalni sekretar košarkaškog kampa, Biljana Pešić i direktor kampa Dušan Pavićević uputili su poziv za svečanost najzaslužnijim pojedincima za profesionalno trajanje, edukaciju i doprinos srpskoj košarci kojima će tokom svečane večere biti dodeljene plakete i prigodni pokloni.

U događaju i mini basket klinici aktivno će učestvovati poznata imena srpske košarke Bora Cenić, Vlada Koprivica, Rade Georgievski, Ratko Joksić, Borisav Džaković, Miodrag Ražnatović, Božidar Maljković, Marina Maljković... kao i jedan od osnivača kampa Bata Đorđević. 
 

MESTO SA KOJEG SU UZLETELI ĐORĐEVIĆ I DANILOVIĆ 

Međunarodni košarkaški kamp "Aleksandar Nikolić" obeležava 40. rođendan i ponosno ističe da je do sada ugostio oko 40.000 dece i hiljadu stručnjaka.
Bili smo alternativa srpskim razvojnim programima jer smo imali ideju i znali kako da je brzo realizujemo, uz marketinško znanje kako da dođemo do finansija. Posedovali smo stalnu posvećenost, ljubav i entuzijazam koji nismo naplaćivali. Novac nam je služio za ulaganje i uvek smo ga imali, jer su svi prepoznali dugogodišnju posvećenost realizaciji dela stručnih aktivnosti vrhunskih trenera.

Ovako Bratislav Đorđević, uz pokojnog Mihaila Pavićevića idejni tvorac Akademskog košarkaškog kampa "Profesor Aleksandar Nikolić" na Zlatiboru, objašnjava u čemu je tajna uspeha sportske institucije koja obog leta obeležava 40. rođendan. Kada bi se upisala jedno uz drugo sva imena koja su na tim terenima učila dragocene lekcije iz košarke, moglo bi da se kaže da su za protekle četiri decenije tu prodefilovale barem četiri jake reprezentacije. Organizatori danas ponosno kažu: ukupno oko 40.000 dece i više od hiljadu trenera.

Na zlatiborskim terenima neke od svojih poslednjih časova držao je i profesor Aleksandar Nikolić čije ime danas nosi kamp (nekada se zvao "Junior"). U ovoj svojevrsnoj akademiji košarke sa decom su radili i Bratislav Đorđević, Borivoje Cenić, Ranko Žeravica, Miodrag Sija Nikolić, Slobodan Piva Ivković, Borislav Reba Ćorković, Bora Džaković, Božidar Maljković, Bogdan Tanjević, Svetislav Pešić, Željko Lukajić, Marija Veger, Ratko Joksić, Džim Smitson, Pol Kertis, Zoran Sretenović, Aca Petrović, Velimir Gašić, Predrag Vučićević...

Među vrhunskim igračima koji su kao deca dolazili na kamp nalaze se i Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Dejan Bodiroga, Saša Obradović, Željko Rebrača, Zoran Sretenović, Miroslav Radošević, Igor Rakočević, Haris Brkić... Selektor naše ženske reprezentacije Marina Maljković je takođe boravila ovde a narednog jula će svoje trenersko znanje prenositi na nove generacije.

"Kamp je postao život svih tih ljudi, a sve smo postigli kroz igru. Program je takav da dete dobije informacije o svojim vrlinama i manama, da bi moglo da radi na tome cele sezone i da bi dogodine u isto vreme bilo bolje", ističe Bratislav Đorđević koji se i kroz ovaj kamp čvrsto držao svojih sportskih principa a to je da su igrači (deca) prvi i najvažniji faktor u sportu, zatim slede stručnjaci, pa mediji, onda sponzori (donatori, partneri...) i tek na kraju - funkcioneri.

U jednoj od prethodih monografija kampa piše i ovo: "Radikalno menjajući tradicionalnu praksu selekcije, pružali smo mogućnost svima da se bave sportom... Kod nas su mnogi početnici nagovestili da će biti asovi. Aleksandar Đorđević i Predrag Danilović, na primer. Na Zlatiboru su i mnogi treneri napravili početni korak ka evropskim i svetskim visinama, kao Božidar Maljković koji je bio i jedan od osnivača kampa, ili Željko Obradović koji je baš ovde nagoveštavao da će biti ono što je danas".

Kamp se bavi i izdavaštvom (objavio više knjiga, priručnika i magazina), pomagao je mnogim drugim kampovima, a pored ostalog osnovao je i Prvi mini-basket pokret, 1980. godine, koji i danas traje. Te godine se odigrao i prvi mini-basket meč, u Kumanovu, pred 5.000 gledalaca, između selekcija tog grada i Beograda.

"Kamp na Zlatiboru je bio svojevrsna stručna, stalna škola koja je preko svakodnevnih savetovanja usavršavala stručni kadar, ali i razvijao sisteme takmičenja, kao što su Mekdonaldsova i Tigrova liga", naglašava Đorđević.

Izložba u "Ozonu" 23. juna

Od 23. do 26. jna, u Galeriji "Ozon" u Beogradu (Uzun Mirkova 10) održana je izložba posvećena košarkaškom kampu na Zlatiboru. Retrospektiva prvih 40 godina druženja i učenja okupila je osnivače, učesnike i prijatelje kama iz zemlje i inostranstva.

A. Miletić

Politika, 17. jun 2015.

Sport & rekreacija Promocija Košarka Opština Čajetina, Zlatibor