4. Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor 2015. u znaku tenisa

31 Avgust 2015  /  Izvor: TO Zlatibor
Datum: -

U svečanoj atmosferi u Sali kongresnog centra “Srbija” na Zlatiboru otvoren je 4. Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor 2015. Ovogodišnji festival posvećen je (90) devedesetogodišnjici tenisa u Srbiji. Festival sportskog filma na Zlatiboru  otvorili su Dane Korica, savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije i Dušan Orlandić predstavnik Teniskog saveza Srbije. Povodom velikog jubileja teniskog sporta Nagrade za životno delo dobili su:

1. Novak Đoković, najbolji srpski teniser, nagradu je u ime dobitnika primila Aleksandra Radujko šef PR Novaka Đokovića koja je u ime našeg tenisera pročitala pozdravno pismo.
2. Mima Jaušovec, legenda teniskog sporta bivše Jugoslavije
3. Nikola Pilić, veliki pobednik mnogih međunarodnih i jugoslovenskih turnira, tvorac novih šampiona u ovom sportu, među kojima je i Novak Đoković - nagradu je u ime dobitnika primo Čedomir Šoškić, autor serije “Tenis bez granica” .

Obzirom da Festival sportskog filma ne zaboravlja ni druge sportove Nagradu za životno delo, ove godine, dobila je gospođa Jasna Šekarić, naša i svetska šampionka. Nagradu je u ime Jasne Šekarić primio Milan Parezanović, član Upravnog odbora Streljačkog saveza Srbije. Legenda, užičkog, jugoslovenskog i evropskog sporta Milovan Mikica Vesnić dobio je Nagradu za zivotno delo.

Ovaj festival slavi velike umetnike koji su doprineli da sadašnje i buduće generacije saznaju o velikim uspesima našeg sporta. Ličnost koja je to učinila na osoben filmski način i time još jednom potvrdila svoje umetničko pregnuće, Darko Bajić, reditelj već kultnog filma „Bićemo prvaci sveta“ takođe je primio Nagradu za zivotno delo.

Ko će biti pobednik odlučiće žiri u sastavu: gospođa Arzu Memedova, reditelj iz Azerbejdžana, inače pobednik prvog festivala sportskog filma na Zlatiboru, gospodin Dane Korica, veliki sportski šampion, a danas savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije i gospodin Aleksandar Aca Avramović, producent i direktor televizije i dugogodišnji kulturni poslenik.

Generalni sekretar Kulturno prosvetne zajednice Srbije kao institucije od značaja za kulturu Republike Srbije, Živorad Žika Ajdačić, uručio je priznanje-zahvalnicu ovom festivalu. Nagradu je primio direktor festivala Mihailo Todorović. Takođe nagradu “Zlatna značka”, nacionalno priznanje pojedincima iz Srbije i inostranstva za dugogodišnji doprinos kulturnim delatnostima, Kulturno prosvetna zajednica Srbije dodelila je Arsenu Đuriću, direktoru Turističke organizacije Zlatibor.

Drugog dana Međunarodnog festivala sportskog filma Zlatibor 2015 predpremijerno je predstavljen dokumentarni film „Mima Jaušovec“ koji je posvećen njenoj uspešnoj karijeri i njenoj aktivnoj posvećenosti tenisu. Publika je imala priliku da čuje kako je film nastao, koliko je vremena uloženo u prikupljanje materijala za film i koliko je truda trebalo uložiti kako bi film ugledao svetlost dana. Publici i novinarima, predstavio se i autor dokumentarnog filma Gašper Pavli, koji je najavio premijeru ovog filma za mart sledeće godine. Takođe prisutnima su se obratili i Čedomir Šoškić (autor) i Vlada Tončić (direktor „Filmskih novosti“ u čijoj produkciji će se serija realizovati) autori buduće televizijske serije posvećene tenisu u Srbiji.

Ovom prilikom Mima Jaušovec dobila je i dvotomnu monografiju „Olimpijski vekovnik“ - posvećen 100 godina Olimpijskog Komiteta Srbije čiji je autor priređivač upravo Čedomir Šoškić. Na Mimino veliko iznenađenje jedan deo ove knjige posvećen je upravo ovoj sportiskinji.

Sport & rekreacija Festival Tenis Opština Čajetina, Zlatibor