32. dečiji festivan „Deca među narcisima“ 2024.

15 Maj 2024  /  Izvor: Zlatiborpress
Datum: -

1

U organizaciji Kulturnog centra „Zlatibor“ Čajetina, a pod pokroviteljstvom opštine Čajetina, u četvrtak 16. maja u čajetinskom Domu kulture počinje Manifestacija „Deca među narcisima“. Ove godine „Narcise“ će svečano otvoriti akademik Matija Bećković.

Na literarni konkurs 32. međunarodnog festivala „Deca među narcisima“ stiglo je oko 400 literarnih radova. Kum festivala, pisac za decu Stevan Milošević, nagradio je 10 radova u višim razredima i 11 u nižim. Na likovnom konkursu od 800 radova nagrađena su tri, a 10 je pohvaljenih.

"Na naše veliko zadovoljstvo Narcisi su blizu, a mi smo spremni da ih dočekamo. U četvrtak 16. maja u 12 časova planirano je otvaranje Festivala u Domu kuture, a ekskluzivitet je da ovaj festival otvara akademik  Matija Bećković. Gosti festivala prvog dana biće i folklorne grupe iz Mačkata i Sirogojna i Predškolske ustanove Radost iz Čajetine. U 20 časova očekuje nas premijera Dečijeg dramskog studija Bistričak sa predstavom „Kod žapca Kreke“ i zeca Zeke“. Što se tiče drugog dana Festivala, u jutarnjim satima planirano je druženje sa decom iz Predškolske ustanove Radost iz Čajetine. Ukoliko vremenski uslovi budu dozvolili biće tradicionalno crtanje na platou ispred Doma kulture, druženje sa njima, izložba njihovih radova, a u 17:30 časova planirano je književno druženje sa kumom manifestacije Stevanom Miloševićem. Drugog dana Festivala u 20 časova biće premijera druge predstave   Dečijeg dramskog studija Bistričak – Sedam Snežana i patuljak. Što se tiče zatvaranja Festivala i tradicionalne dodele nagrada i proglašenja pobednika ovog međunarodnog i literarnog i likovnog konkursa, to smo planirali da bude u subotu 18. maja na Zlatiboru na Gondoli, a ukoliko vremenski uslovi budu dozvolili imaćemo goste, glumce iz Beograda, imaćemo predstavu Garavi brod, učenika OŠ Aleksa Dejović iz Sevojna. Sve zainteresovane, nagrađene i učesnike Festivala očekuje koktel u Dino parku na Zlatiboru“, rekla je Gorica Stanić iz KC „Zlatibor“ Čajetina.

Organizator, Kulturni centar „Zlatibor“, će i ove godine posebno nagraditi školu koja je poslala najveći broj literarnih radova, a ove godine je to Prva osnovna škola „Kralj Petar Drugi“ iz Užica.

Kultura & tradicija Festival Deca, Narcis Opština Čajetina, Zlatibor, Čajetina