3. "Pesničke vatre zlatiborske" posvećene Šekspiru

15 Septembar 2016  /  Izvor: Opština Čajetina
Datum:

1

U sredu 21. septembra u 18 časova na Šumatnom brdu (kod spomenika), jednom od najlepših vrhova Zlatibora, i ove godine okupiće se majstori reči i muzike, pesnici, glumci i operski pevači i uputiti zajedničku poruku: „Biti ili ne biti, pitanje je - i sada“.

Ovogodišnjom umetničkom manifestacijom na Zlatiboru obeležiće se 400-godišnjica smrti večnog Vilijama Šekspira.  
 
Zlatiborsko veče ukrasiće i stvarna velika vatra, koju će zapaliti Radomir Andrić, pesnik i predsednik Udruženja književnika Srbije, dobitnik Povelje pesničkih vatri za celokupno stvaralaštvo.  U programu će, pored domaćih umetnika, nastupiti i učesnici tradicionalnih međunarodnih susreta pisaca, gosti Udruženja knjiženika Srbije.

Džejms Saterlend, pesnik iz Velike Britanije će govoriti o Šekspiru i kazivati svoje stihove u čast velikana svetske književnosti, a pridružiće mu se i Hristos Kukis iz Grčke, Halid Albudor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Borče Panov iz Makedonije i Valerij Latinjin iz Rusije.

Stihove će govoriti i Ljubivoje Ršumović, Miljurko Vukadinović, Slobodan Ristović, Milosav Radibratović, Mirjana Ranković-Luković, Milunika Mitrović i Jeremija Lazarević.

Delić iz velikog Šekspirovog stvaralačkog opusa oživeće operski pevači Ana Jovanović, mecosopran i Aleksandar Stamatović, bas-bariton i glumci Slobodan Ljubičić, Pavle Jerinić, Vahidin Prelić i Nikola Stanković, diplomac FDU u ulozi Hamleta.

Organizatori manifestacije su Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, Udruženje književnika Srbije i Produkcijska kuća „Fit“ iz Beograda.

Zbog najavljenih loših vremenskih uslova, manifestacija će se održati u holu hotela Palisad.

Kultura & tradicija Promocija Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor