12. Sajam meda "Zlatibore moj medeni" Zlatibor

3 Avgust 2017  /  Izvor: Dragana Rosić, www.zlatiborpress.rs
Datum: -

1

Na Kraljevom trgu na Zlatiboru u četvrtak, 3. avgusta, svečano je otvoren 12. Sajam meda pod nazivom „Zlatibore moj medeni“. Učešće na ovoj sada već tradicionalnoj manifestaciji za sada je uzelo sedam izlagača - iz Beograda, Valjeva, Čačka… ali je najavljen dolazak još nekoliko učesnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Organizator Sajma je Udruženje pčelara „Zlatibor Čajetina“ pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.

Dobrodošlicu izlagačima i posetiocima poželeo je predsednik Udruženja pčelara „Zlatibor Čajetina“ Vladan Škodrić, a Sajam meda otvorio je predsednik skupštine opštine Čajetina Miloje Rajović. On je ovom prilikom rekao da opština Čajetina za poljoprivredu godišnje opredeljuje oko 43 miliona dinara, i da će se sa tim nastaviti i u narednom periodu.

„Sve ono što vi radite, opština Čajetina pomaže sa 30% kroz izgradnju objekata i nabavku pčelinjih društava. Tako ćemo nastaviti i dalje. Siguran sam da ćemo i narednih godina budžet za poljoprivredu uvećavati i na taj način svima koji žele da se bave pčelarstvom i proizvodnjom zdrave hrane pomagati. Ponosni smo što smo ove godine pomogli 25 novih, mladih pčelara zajedno sa švajcarskom agencijom PDS“, istakao je predsednik SO Čajetina.

Redovni učesnik Sajma meda na Zlatiboru je Miroslav Pavlović iz Brzana. Njegova porodica pčelarstvom se bavi od 1978. godine. U svom vlasništvu ima oko 700 košnica i jedan je od najvećih proizvođača meda u Srbiji. 2009. godine pčelarstvo Pavlović proglašeno je za robnog rekordera. 2012. dobilo je zlatnu medalju na Novosadskom sajmu za mleč polen propolisa, a 2015. za livadski med.

„Za ovogodišnji sajam pripremili smo livadski, bagremov i lipov med, med u saću i preparate na bazi pčelinjih proizvoda (mleč, polen, propolis sa pergom i nekim lekovitim biljem). To su proizvodi za pluća, za krvnu sliku i slično. Starijim osobama bi preporučio livadski med koji je pun minerala i vitamina. Za decu bagremov med pošto je po ukusu najblaži, ne prouzrokuje alergije i naravno mešavine za jačanje imuniteta, za krvnu sliku…“, kaže Pavlović.

Pored raznih vrsta meda, posetioci Sajma imaju priliku da kupe kreme i meleme, ali i da dobiju savete o upotrebi meda i drugih proizvoda. Radoslav Živković iz Beograda na sajmu učestuje svake godine sa svojim pčelinjim proizvodima a od ove godine izlaže i med.

„Tu su melemi od pčelinjeg voska, meda, hladno ceđenog ulja i lekovitog bilja. Bez hemije, bez konzervansa, bez ikakvih dodataka. Naš je proizvod, porodični. Mi to negujemo godinama. Moj otac je lekar. To je sve izvučeno iz prirode i apsolutno je čisto. Naš organizam najbolje prepoznaje prirodne stvari“, dodaje Živković.

Posebnu pažnju posetilaca privukli su štandovi domaćih izlagača, na kojima su predstavljeni raznovrsni pčelinji proizvodi. Celokupan izložbeni asortiman svi zainteresovani moći će da pogledaju do nedelje 6. avgusta.

Privreda & usluge Sajam Opština Čajetina, Zlatibor