11. Čajanka na Čukeru, Zlatibor - Prvi dan 2023.

2 Januar 2023

Zborno mesto: Lat:  43.706153° Log: 19.709689° (ulicu Milenka Zablaćanskog, podnožje Šumatnog brda)
Cilj: Čuker (1359mnv)
Vreme: 12 - 15 časova
Dužina staze: 3,5km (u jednom smeru)

11. novogodišnja Čajanka na Čukeru 2022, Čigota Zlatibor održana je tradicionalno prvog dana u godini. 

Sa podnožja Šumatnog brda na čijem vrhu se nalazi Spomenik okupili su se zaljubljenici u prirodu, ove godine u velikom broju (preko 100 ljudi). Ljubitelji planinskih vrhova svih uzrasta, prijatelji, Zlatiborske šetnje, članovi Planinarskog kluba Tornik (Čajetina, Zlatibor), Planinarskog kluba Rujno (Užice), Alma Mons Adventures (Novi Sad), PK Železničar (Inđija), svako svojim tempom, krenuli smo ka osunčanim proplancima. Svaki korak je nagrađen dalekim pogledima na sve četri strane sveta.

Slojevita garderoba se skidala ili raskopčavala. Kratak predah i druženje sledio je kod Jedinog bora. Postoji verovanje da ispunjava novogodišnje želje. Neki su ga dodirnuli i poželeli želju. 

Termosi sa domaćim čajem spravljenim od planinskih biljaka, hajdučke trave, majčine dušice, matičnjaka, trave ive i po neka flašica rakije našle su se na zajedničkoj prostirci sa ukusnim domaćim kolačima i suvim voćem koje su učesnici poneli. Ove godine nije bilo vetrovito pa smo posedali na stranu koja gleda ka svetlucavom Ribničkom jezeru. Erskih priča i druženja ni ove godine nije manjkalo. Marko Bujišić nas je fotografisao dronom. Ivan Brašanac, iz Prijepolja je napravio sjajnu zajedničku fotografiju. Pojedinačna fotografisanja za uspomenu nisu izostala.


Nakon druženja na Čukeru, Marko Džambasović, planinarski vodič PK Tornika, predložio je da se, ko želi, vrati dužim putem, preko narednog vrha Čigote, Konjodera. Krenuli smo i sagledali nove prelepe poglede, zanimljivu brezovu šumu, prošli pored izvora Katušnice i doživeli još jedan od zlatiborskih zalazaka sunca u povratku.

Veliko je zadovoljstvo biti sa ljudima koji dele iste vrednosti, pobediti sebe prvog dana Nove godine, popeti se i nagraditi se pogledima po zatalasanim, osunčanim planinskim vrhovima Srbije, BiH i Crne Gore.

Hvala svim učesnicima na učešću, a naročito najmlađim.

Pridružite nam se. Vidimo se sledeće godine u isto vreme na vrhu!

Pojmovnik
Čajanka na Čukeru - novogodišnja šetnja/planinarenje i druženje uz čaj i rakiju na vrhu Čigote
Jedini bor - odmorište na putu ka Čukeru, videćemo da li ispunjava novogodišnje želje

Sport & rekreacija Akcija Planinarenje Čajanka, cigota Opština Čajetina, Zlatibor