10. sajam domaće rakije Rakijada Šljivovica 2017.

13 Jul 2017  /  Izvor: KSC Čajetina
Datum: -

1

10. šljivovički sajam domaće rakije Rakijada ove godine održaće se od 15. do 16. jula kod crkve Marije Magdaline u Šljivovici. Organizatori manifestacije su: Mesna zajednica Šljivovica, opština Čajetina, Sportski centar Čajetina, Turistička organizacija „Zlatibor“ i Privredno društvo za razvoj poljoprivrede Zlatiborski „Eko Agrar“.

Zvanično otvaranje Sajma potpaljivanjem kazana zakazano je za nedelju, 16. jula, u 12 časova. Organizatori su se potrudili da i ove godine manifestaciju upotpune bogatim kulturno umetničkim programom, izložbama zdrave hrane i rukotvorinama seoskih domaćica koji će se nadmetati i u spremanju najbolje pite savijače. Svoje proizvode izlagaće i zlatiborski pčelari, kao i proizvođači pekmeza, suvih šljiva i drugih sušenih proizvoda od voća. Održaće se i takmičenje u struganju dubećom i testerom kladarom, tesanju brvna i nadvlačenju konopca. Manifestacija će se završiti proglašenjem najlepšeg dvorišta, najuređenijeg voćnjaka, izborim najlepše seoske nošnje i najlepše čobanice.

Proizvođači rakija uzorke mogu predavati već od danas u kancelariju Mesne zajednice u Šljivovici u vremenu od 8 do 16 časova. Kontrolu kvaliteta rakija vršiće Jugoinspekt  - Beograd, dr Ivan Urošević i ing. tehnologije Kostadin Mihailović.

U susret Rakijadi, 15. jula na Kraljevom trgu od 10,00 do 18,00 časova biće održana promocija ove manifestacija na originalan način. Na ovoj lokaciji biće postavljen kazan za pečenje rakije gde će se posetiocima prezentovati način proizvodnje ovog tradicionalnog pića, uz degustaciju najboljih rakija prošlogodišnjeg sajma.

Program manifestacije:

Subota, 15. jul

10.00 - 18.00 časova
- Prezentacija tradicionalnog pečenja rakije kod Gera, Kraljev trg na Zlatiboru
- Degustacija najboljih rakija 9. šljivovačkog sajma domaće rakije, Kraljev trg Zlatibor

Nedelja, 16. jul

11.00 časova - Zagrevanje uz domaću rakiju

12.00 časova - Otvaranje sajma
- Potpaljivanje kazana za pečenje rakije uz šljivovačku zdravicu i umetnički program
- Otvaranje izložbe zdrave hrane, proizvoda seoskih majstora i rukotvorina seoskih domaćica

13.00 časova - Takmičenje zlatiborskih zdravičara i čauša u govornim veštinama
- Degustacija i ocenjivanje najbolje pite savijače
- Izložba voćnih proizvoda (slatko, pekmez, suve šljive, sušeni proizvodi od voća)

13.45 časova - Koncert duvačkog orkestra

14.00 časova
- Proglašenje najboljih rakija 10. šljivovačkog sajma domaće rakije, dodela nagrada i degustacija
- Nastup kulturno umetničkog društva

15.00 časova
- Struganje dubećom testerom, kladarom, tesanje brvna i nadvlačenje konopca

15.30 časova - Izbor i proglašenje najlepšeg dvorišta i najuređenijeg voćnjaka, najlepše seoske narodne nošnje i najlepšte čobanice, najbolje pite savijače, najbolje rakije po oceni publike, najboljeg zdravičara i čauša

Kultura & tradicija Promocija Provod i zabava Opština Čajetina, Šljivovica