10. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf

16 Januar 2017  /  Izvor: Iskra, Kustendorf
Datum: -

1

Deseti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održava se od 14. do 19. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće „Rasta internešnel“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO. Kao i prethodnih godina, festival je posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima svetskog autorskog filma.

U takmičarskom programu ovog filmskog i muzičkog festivala biće prikazana dvadeset dva filma domaćih i inostranih autora. Za festivalske nagrade: Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, takmičiće se filmovi mladih režisera iz Bugarske, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Republike Srpske, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina. Međunarodni žiri čine predsednica žirija Glin Jan, književnica i scenaristkinja, Kristijan Valsamidis, advokat u industriji zabave i stručnjak za ekonomiju filma i Nikola Ležaić, režiser, dok će onagradi „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju odlučivati direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje. Na konkurs je pristiglo blizu 500 filmova a za selekciju takmičarskog programa bili su zaduženi Maja Kusturica, Svetolik Mića Zajc i Marko Milosavljević.

Ovogodišnja retrospektiva je posvećena Gordanu Mihiću, scenaristi čiji je opus obeležio i usmerio domaću kinematografiju. U okviru ove celine biće prikazani filmovi Živojina Pavlovića „Kad budem mrtav i beo“ i „Buđenje pacova“, „Vrane“ koje su režirali Gordan Mihić i Ljubiša Kozomara, „Mehanizam“ Đorđa Milosavljevića i „Crna mačka, beli mačor“. Takođe, u ovom programu će biti prikazani filmovi Lava Dijaza, specijalnog gosta Kustendorfa.

Satnicu festivala progledajte ovde.

Kultura & tradicija Festival Provod i zabava Opština Užice, Mokra Gora