10. Festival srpskog filma fantastike - Zlatna piramida za zlatiborski horor film

2 Decembar 2015

1

10. Festival srpskog filma fantastike je svoj jubilej proslavio projekcijom više od stotinu filmova iz čitavog sveta, kao i održavanjem velikog broja tribina, izložbi i promocija na temu fantastike i horora. Na završnoj večeri su dodeljene nagrade za najbolja ostvarenja, a Zlatnu piramidu dobio je prvi zlatiborski horor film, „Iza zatvorenih vrata“ Davida Kolakovića.

Na festivalu, koji se održavao u Beogradu od 24. do 28. novembra, ovaj film, koji je na društvenim mrežama izazvao veliku pažnju u decembru prošle godine, trijumfovao je u tematskom delu „Urbane legende“. Od 250 filmova, u najužoj konkurenciji su bila četiri filma iz Srbije i jedan iz Hrvatske, ali je 15-tominutno ostvarenje našeg sugrađanina, Davida Kolakovića, ocenjeno od strane stručnog žirija kao do sada najbolji film na zadatu temu.

Osvajanje nagrade bilo je najlepše iznenađenje za čajetinsku filmsku ekipu, ali je pobeda još slađa kada se uzme u obzir da su drugi filmovi rađeni u ha-de formatu i u studijima gde je korišćena profesionalna oprema, kao i da su ih radili studenti režije.

„Naš film je jedini koji je bio u es-de kvalitetu snimka“, priča David, „jer mi nismo imali bolju opremu, a samom montažom smo izvukli da izgleda kao da i mi imamo neku dobru opremu. Pojedine kadrove smo snimali tako što je Đorđe Žilović držao gredu na ramenu koja se prostirala do kola i na kojoj je visio kanap po kome se kretala kamera. To nam je predstavljalo kran. A u pojedinim delovima sam ja držao osvetljenje i kameru… To da su znali na Festivalu, ja mislim da bi smo dobili još veći aplauz.“

Već nakon urađenog i promovisanog prvog zlatiborskog horora, Kolaković je najavio snimanje nastavka filma, jer je prvi deo svojim završetkom to i naslućivao. Međutim, ako su prošle godine u čitavu priču ušli sa dosta entuzijazma i snalaženja, a uz pomoć i dobru volju pojedinaca i nekih ustanova lokalne zajednice uspeli da završe započeto, za drugi deo potrebno je mnogo više, kako bi se opravdala očekivanja, a i ova nagrada, kaže David.

Mirjana Ranković Luković, www.zlatiborpress.rs

Kultura & tradicija Promocija Provod i zabava Opština Čajetina