Počeci turizma na Zlatiboru

Počeci turizma

Prema jednom porodičnom dokumentu izvesni Hadži Nikola Selak je 1750. godine bio prvi turista, koji je sagradio svoju kolibu u Vodicama. Kasnije, mnoge važne ličnosti su svoj odmor provodile na ovoj prelepoj planini (knez Miloš Obrenović).
Za zvanični početak turizma na Zlatiboru smatra se dolazak kralja Aleksandra Obrenovića na Kulaševac 1893.godine, kada je kraj i dobio svoje novo ime "Kraljeve Vode".
Početkom ovoga veka tu je bilo samo nekoliko privatnih vila uglavnom imućnijih Užičana, a nakon 1927.godine, otvaranjem autobuske linije Užice - Kraljeva Voda, počelo se sa izgradnjom novih vila, restorana i gostionica sa sobama za izdavanje turistima.
Uporedo sa Kraljevim Vodama razvijao se i Palisad, gde su objekte uglavnom gradili Beograđani. Zanimljiv je podatak, da je 1939. godine 1.960 domaćih i stranih gostiju boravilo na Zlatiboru. Do drugog svetskog rata bilo je sagrađeno 34 turistička objekta za odmor i oporavak.

Turizam

Zahvaljujući izvanrednim klimatskim uslovima, harmoničnom odnosu među pošumljenim predelima i prostranim livadama, prekrivenih živopisnim biljem, potocima, nezagađenom vazduhu, zdravoj i čistoj vodi, velikom broju sunčanih dana, srdačnosti domaćina, prelepim skijaškim terenima, karakterističnim vazdušnim strujanjima (kontinentalnim i mediteranskim), svojoj pogodnoj nadmorskoj visini, predivnim pejzažima... Zlatibor se razvio u čuveno letnje i zimsko turističko mesto sa najdužom turističkom tradicijom, među planinama u Srbiji.

Svojim posetiocima Zlatibor pruža optimalne uslove za opravak, odmor i rekreaciju, leti i zimi, kroz široku paletu rekreativnog, sportskog, lovnog, zdravstvenog, dečjeg i kongresnog turizma.

Prema zvaničnim podacima TO Zlatibor sadašnji kapacitet turističkih objekata broji 7.500 kategorisanih ležajeva, od čega preko 4.500 u hotelima i odmaralištima i oko 3.000 ležajeva u privatnom smeštaju. Godišnje oko 200.000 posetilaca ostvaruje oko 1.000.000 noćenja na Zlatiboru.

Turistička Organizacija Zlatibor
Tl: 031/841-646
http://www.zlatibor.org.rs