Branešci

Selo Branešci

- Oprostićete čoveku koji piše ove redove ako bude previše ličan, ali je dobar deo svog detinjstva proveo smucajući se po Branešcima, njegovim stazama i bogazima, zavirivao u skrivene kutke ovog zlatiborskog sela, tražeći neke samo detetu znane tajne. Negde u tim smucanjima postao sam svestan da postoje dani kada su čoveku, da bi bio srećan, potrebni samo sunce i Branešci. Nešto u vazduhu njegovih borovih šuma učini da čovek postane plemenitiji, bolji, zaljubi se u neku travku, drvo ili divlju zverku koja iskoči pred njega. Ako mi ne verujete, prošetajte malo ovim selom, upoznajte njegove stanovnike i videćete da sam u pravu.

U Branešcima sam jeo najbolji sir na svetu, cunjajući kroz njegove šume sretao različite zverke: zečeve, srne, čak i divokoze, a najuzbudljivi susret je verovatno bio sa lukavom, zlatnom lisicom koja je jednog predvečerja zaboravila na opreznost i nabasala pravo pred mene.

Brdo Oko predstavlja najviši vrh Branežaca. Prostrana, gola visoravan je često izletište turista i starosedelaca. Počeci turizma na Zlatiboru su vezani za Oko. Na njemu su još pre Drugog svetskog rata postojali bazeni i odmaralište, ali su ih bugarski vojnici spalili i uništili tokom okupacije. Na Oko se nadovezuje Obadovo brdo pa ova dva vrha predstavljaju svojevrstan krov Branežaca. Selo se odatle u pravcu istoka spušta ka prostranom Braneškom Polju kroz koje protiče reka Sušica.

Turistički kompleks Jokina vrela koji se nalazi u blizini puta ka Mokroj gori, predstavlja pravi ukras ovog sela. U etno ambijentu nalaze se bazen, jezerce na kome možete pecati, a tu je i odličan restoran.

U Branešcima postoji nekoliko, još uvek neistraženih, speleoloških objekata: Uvor, Vujića jama, Zvekara. Pored reke Sušice, selo je bogato izvorima i potocima. Kao i u većini zlatiborskih sela preovladavaju šume crnog bora, dok su listopadne šume bukve i hrasta mogu naći na nižim nadmorskim visinama. Sve ove šume su bogate različitim šumskim voćem (kupinama, šumskim jagodama, šipurkom), pečurkama i lekovitim biljem. Ako volite da skupljate neke od ovih šumskih plodova, Branešci su idealna destinacija za vas.

Stanovnici Branežaca se bave stočarstvom, voćarstvom pa se u njemu možete lepo počastiti, a stanovnici ovog sela će se sigurno potruditi da vas dobro ugoste jer su prosto takvi: plemeniti, gostoljubivi, uvek spremni na šalu i dobro druženje.

Rekoh na početku da će ovaj tekst biti opterećen mojim ličnim odnosom sa Branešcima. Zato sam i preskočio neke detalje o njemu. Negde u sebi se nadam da će njegove tajne, ako vam ih ne otkrijem, ostati samo moje. Nemojte se ljutiti! Ako odlučite da ga obiđete, njegova sunčana brda će vas opčiniti i tada ćete me razumeti. Sad me izvinite, pisao bih još, ali moram da idem da malo lutam po Branešcima.

Bojan Savić za portal Zlatibor - Čudna i čarobna moć