USTANOVA „KULTURNI CENTAR ČAJETINA“
“Kulturni centar Čajetina“ je 1990. godine osnovan kao opštinska ustanova. Osnovne delatnosti su pružanje usluga iz oblasti kulture i sporta, pre svega stanovnicima Opštine Čajetina, kao i turistima, zainteresovanim grupama i pojedincima, i pružanje stručne, tehničke, organizacione i materijalne pomoći drugim fizičkim i pravnim licima.
Sportski centar organizaciono je podeljen na sektore: kultura, sport, informisanje, službu održavanja i službu računovodstva. U sastavu Ustanove nalaze se: Dom kulture u Čajetini, prostorije Portala „Zlatibor pres“, Sportska dvorana u Čajetini, objekat „Švajcarija“ sa glavnim i pomoćnim fudbalskim igralištem, otvoreni sportski tereni za male sportove u Čajetini i više terena za male sportove na Zlatiboru.

Stadion Švajcarija nalazi se na veoma dobroj lokaciji, na mirnom mestu, dobro je povezan sa hotelima na Zlatiboru i obližnjim magistralnim putem. 
U celom kompleksu postoje tri terena, a svaki je opremljen prskalicama,  kosilicama i sistemom za navodnjavanje za maksimalne uslove. Glavni teren ima tribine kapaciteta 800 mesta, semafor i svetla za večernji raspored treninga i utakmica.

Proteklih godina najbolji timovi iz Srbije odabrali su Švajcariju za svoje bazične pripreme. I drugi klubovi iz vrhunskog srpskog fudbala dolaze na Zlatibor da rade na svojoj igri, pa tako i timovi iz Rumunije, Bosne, Albanije, Bugarske, ali i iz udaljenih zemalja poput Australije i Kine. 

Sportska hala Čajetina nalazi se u administrativnom centru opštine, u glavnoj ulici, i veoma je važno mesto za društveni život grada. 2019. godine završeno je renoviranje objekta, pa su kapaciteti sada veći, sa tribinama za 1000 gledalaca, i širim i višim prostorom za igru. Sportisti, timovi i ostali korisnici u novoj areni mogu upotrebljavati teretanu, medicinsku sobu, prostor za skladištenje opreme, predvorje, konferencijsku salu, parking.

Sportska hala Čajetina je dom Košarkaškog kluba Zlatibor i Odbojkaškog kluba Zlatibor, pa najbolji klubovi iz Srbije dolaze da igraju na takmičenjima na visokom nivou.

„Sportski centar Čajetina“ je prepoznatljiv po organizaciji tradicionalnih kulturno-sportsko-turističkih manifestacija: Sabor trubača zapadne Srbije i Smotra narodnog stvaralaštva, Dečji festival „Deca među narcisima“, likovna kolonija „Trnava“, turnir u malom fudbalu „Zlatibor“, Biznis liga i mnoge druge. Kao suorganizatori ili tehnička i stručna podrška, pomaže mnoštvo manifestacija i događaja.

Pored sportskih objekata, u okviru  SC "Čajetina'' posluje Dom kulture. Ova zgrada opremljena je modernim nameštajem, kao i kino-opremom. U bioskopskoj sali Doma kulture prikazuju se najnoviji filmski hitovi, a često gostuju pozorišta i glumci profesionalnih i amaterskih pozorišta. Prostor je pogodan i za izložbe, radionice, tribine...

Rad svojih sektora, ali i sva dešavanja na teritoriji Opštine Čajetina prati, i o tome na svom portalu izveštava, „Zlatibor pres“ čije priloge preuzimaju razne lokalne i regionalne tv stanice i drugi portali, a za svoj rad dobili su mnoštvo zahvalnica, diploma i pohvala.

Direktor: 031/3831-160,
Dom kulture: 031/3832-014,
Portal: „Zlatibor press“: 031/3832-104
Sportska hala: 031/ 3831-998
Faks: 031/3832-256

PIB: 109846049
Tekući račun:
840-742151843-52

Radno vreme: Ponedeljak-petak: 07-15h Preuzmi: Cenovnik zakupa sportskih objekata Sportskog centra Čajetina 2021. (43.18 KB)