Kuća Milića od Mačve

Novi poleti
Nakon drugog svetskog rata
Sedamdesete i osamdesete godine 20. veka

Ova kuća, ili zbir kuća i kula, pravo je graditeljsko čudo, s obzirom da ju je umetnik sam i projektovao i gradio. 
Milić od Mačve, slikar, vajar, arhitekta, pesnik, projektovao je i sagradio tri ateljea od kojih je jedan na Zlatiboru. Zanimljivo graditeljsko rešenje spaja stambeni deo sa radnim prostorom, ateljeom, ali je celina jedinstvena iako se radi o kolažu stare brvnare, kao spolije, i citata odnosno interpretacije srednjovekovnih manastirskih kula, pirgova i kolonade stubova koja povezuje kule i predstavlja simboličnu kapiju kroz koju se ulazi u omaleno dvorište.

Zdanje je daleko više likovni izraz nego arhitektonsko i graditeljsko rešenje. Intervencije bojom, prisustvo simbola, znaka i reljefa, rezbarena drvena vrata, murali na fasadama okrenutim ka ulici, prenos ornamentalnih motiva sa srpskog srednjovekovnog slikarstva na konstruktivne i dekorativne elemente brvnare, pokazuju neobuzdanu želju za radom i eksperimentom, za vizuelnim izrazom, a ne za uređenjem prostora kao stambene jedinice. Sve odiše mitologijom i simbolikom, ali na jedan inovativan i nepretenciozan način za vreme u koje je građena (u etapama, od početka sedamdesetih do finalizacije sredinom osamdesetih godina prošlog veka). Rečju, čista postmoderna fantazija – dekorisana „šupa“.

Kuća je građena u fazama, od početka 70-ih (brvnara, „vajat“, kako ju je nazivao, potom jedna, pa druga kula. Nije mnogo voleo majstore, pa je dobar deo građevinskih radova izveo sam. Postoji anegdota o gradnji druge kule: današnji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pomagao je Miliću u radovima na vrhu kule. Posetilac prilazi, ne vidi ih, pa pita: “Miliću, ko ti to pomaže?“, a ovaj odgovori: „Zna se ko pomaže đavolu!“

Projekat: Najlepše kuće Zlatibora od XIX veka do danas (2008.)
Autori: dr Nikola Krstović i Radionica KRUG

Opština Čajetina, Zlatibor