Biblioteka "Ljubiša R. Đenić"

Zlatiborska 1, 31310 Čajetina
Zlatibor  Mapa, Put do objekta
  +381313831380, +3813100121   ljubisardjenic@mts.rs  Web: SAJT, INSTAGRAM, FB

Biblioteka "Ljubiša R. Đenić" je prva ustanova kulture i središte kulturnog života, sa tradicijom dugom preko sto godina.
Nastala je davne 1904. godine, osnivanjem ''Zlatiborske čitaonice" sa sedištem u Čajetini. Osnivači "Zlatiborske čitaonice" su zapisali da im je cilj da se "nabavkom knjiga, novina, političkih, ekonomskih i književnih spisa, unesu šira znanja među Zlatiborce". Članovi ove čitaonice mogli su postati svi srpski građani koji su imali građanska prava ali i "stranci koji se takvi smatraju".

Tokom dva velika rata Biblioteka nije radila da bi nakon Drugog počela intezivno i svestrano da se razvija. Biblioteku je stručno uredio godine 1949. Ljubiša Đenić-Pujo, čije ime biblioteka danas nosi i odredio koncepciju rada koja će biti prisutna u nrednih tridesetak godina.

Biblioteka se do 1995. godine nalazila u sastavu Kulturno-sportskog centra, kada je Skupština opštine Čajetina, poštujući odredbe Zakona o bibliotekama donela odluku o osnivanju Biblioteke kao javne ustanove kulture. 

U okviru biblioteke posluju:

KABINET DIREKTORA
POZAJMNO ODELjENjE u čijem sastavu su:
- Odeljenje za odrasle
- Odeljenje za decu
- Naučno odeljenje
ODELjENjE KATALOŠKE OBRADE KNjIGA
ZAVIČAJNO ODELjENjE
ODELjENjE MUZEJSKE ZBIRKE
ODELjENjE ZA ZAJEDNIČKE POSLOVE u čijem sastavu su:
- Finansijska služba
- Služba održavanja

Biblioteka "Ljubiša R. Đenić" danas je smeštena u jednu od najlepših i najstarijih zgrada u varoši, koja je podignuta 1910. godine za potrebe Osnovne škole i zbog svojih spomeničkih vrednosti stavljena pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo. Osnivač biblioteke, kao ustanove je Opštinska uprava Čajetina.
U ovom prelepom prostoru u samom centru Čajetine, na 600m2, smešten je knjižni fond od preko 50 000 knjiga. Naučno, dečije odeljenje i čitaonica svakodnevno pružaju mogućnost za miran rad u tišini ovog starog zdanja, prekrivenog patinom preživelih vremena. Sala Biblioteke je mesto okupljanja ljubitelja knjige, stvaralaca, književnika, umetnika, učesnika koncerata,seminara i drugih edukativnih programa.

Na Dan Biblioteke, 28. juna, 2019. godine, otvoren je ogranak na Zlatiboru, u prostorijama Kulturnog centra. Pored modernog izgleda, ovu zgradu dodatno krasi i izvanredna lokacija, na samom ulasku na Zlatibor, u neposrednoj blizini jezera i crkve, na raskršću šetališta. Biblioteka je na usluzi kako starosedeocima, tako i turistima. Raspolaže fondom od 3500 knjiga, smeštenih u 120 m2.

Kako je ova Biblioteka svojevrsni centar kulture gde se ne pravi razlika među oblicima kulturnog ispoljavanja, tako se ovde kultura shvata kao iskonska potreba koja daje osobenu vrstu lepote kroz slobodno ispoljavanje stvaralačkog duha.

Biblioteka je dobitnik uglednog društvenog priznanja "Kapetan Miša Anastasijević" za 2013. godinu, za postignute rezultate u izgradnji privrednog ambijenta Zlatiborskog okruga i Srbije, a u kategoriji "Najbolja ustanova u oblasti kulture Zlatiborkog okruga".
 

Radno vreme: Čajetina i Zlatibor: Radnim danima 08-18, subotom od 09-14
Kontaktirajte nas