10. Čajanka na Čukeru - Planinarenje za početak 2022!

2 Januar 2022

Zborno mesto: Lat:  43.706153° Log: 19.709689°
Cilj: Čuker (1359mnv)
Vreme: 12 - 15 časova

10. novogodišnja Čajanka na Čukeru 2022, Čigota Zlatibor održana je tradicionalno prvog dana u godini. 

Sa podnožja Šumatnog brda na čijem vrhu se nalazi Spomenik (strana prema Čigoti - Naselje Gajevi, ul. Milenka Zablaćanskog) okupili su se zaljubljenici u planinske vrhove, prijatelji, članovi Planinarskog kluba Tornik i članovi Zlatiborskih šetnji.

Svako svojim tempom krenuli smo ka vrhovima prošaranim tragovima snega. Svaki korak je nagrađen dalekim pogledima na sve četri strane sveta.

Slojevita garderoba se skidala ili raskopčavala. Kratak predah i druženje sledio je kod Jedinog bora. Na vrh su par minuta pre ostalih stigli planinari. Ove godine nije bilo puno vetra na vrhu, ali su rukavice i kapa bili neophodni. 

Termosi sa domaćim čajem spravljenim od planinskih biljaka, hajdučke trave, majčine dušice, matičnjaka, trave ive i po neka flašica rakije našle su se na zajedničkoj prostirci sa ukusnim domaćim kolačima i suvim voćem koje su učesnici poneli. Migulina "karamela" je bila speciljalitet Čajanke i očekujemo je i sledeće godine. Erskih priča i prepričavanja događaja nije manjkalo. Fotografisanja za uspomenu takođe nisu izostala.

Marko Džambasović, planinarski vodič je na zadovoljstvo prisutnih održao planinarski čas o vrhovima koji se vide sa Čukera. 

Veliko je zadovoljstvo sa ljudima koji dele iste vrednosti pobediti sebe prvog dana Nove godine, izaći iz kuće, popeti se i nagraditi se pogledima po zatalasanim, osunčanim, snegom pokrivenim planinskim vrhovima Srbije, BiH i Crne Gore.

Pridružite nam se. Vidimo se sledeće godine u isto vreme na vrhu!

Pojmovnik
Čajanka na Čukeru - planinarenje i druženje uz čaj i rakiju na vrhu Čigote
Migulina "karamela" - domaća slanina

Sport & rekreacija Akcija Planinarenje Planinarenje Opština Čajetina, Zlatibor