Završen javni uvid u Nacrt LAP-a za stare u Čajetini

Uporedi smeštaj

U ponedeljak 13. decembra, u čajetinskoj biblioteci je održan sastanak kojim je završen proces Javnog uvida u Nacrt Lokalnog akcionog plana za stare, čije se usvajanje očekuje do kraja meseca na sednici Skupštine opštine Čajetina. Dokument je stavljen na javni uvid 26. novembra, a svi stanovnici Čajetine i zainteresovani su mogli da ga pogledaju na Internetu, na sajtu opštine Čajetina.

Proces izrade ovog dokumenta je trajao osam meseci i deo je projekta "Mladi za stare" koji udruženje građana Zlatiborski krug realizuje uz podršku Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) i Instituta za održive zajednice (ISC). Čajetina je prva opština u Srbiji koja je nakon usvajanja Nacionalne strategije o starenju pokrenula proces izrade Lokalnog dokumenta kojim se utvrđuju položaj i potrebe starih i njihovih porodica i ciljevi čijim će se ostvarivanjem ove potrebe zadovoljiti.
Sastanku su prisustvovali članovi Radne grupe za izradu LAP-a za stare, uljučujuci Koordinatora Radne grupe - Bojanu Božanić i Mentora - Brankicu Jeremić, predstavnici Centra za socijalni rad, predstavnici Udruženja penzionera, predsednik MZ Rudine - Miloje Vlasonjić i članovi projektog tima - mr Zorica Milosavljević i Vesna Belčević. Prisutni su izrazili zadovoljstvo zbog uspešno realizovanog procesa izrade ovog dokumenta i složili se u konstataciji da će njegovo usvajanje i implementacija direktno uticati na poboljsanje polozaja starih osoba i njihovih porodica i na razvoj međugeneracijske saradnje u lokalnoj zajednici.

Čitav  projekat „Mladi za stare“ realizuje se  uz učešće omladinaca volontera za koje je bio organizovan program obuke. Krajem meseca, 24. decembra, u biblioteci u Čajetini će biti organizovan kulturno-umetnički program Stari za mlade, u okviru kojeg će cajetinskim omladincima njihovi stariji sugrađani pokazati svoje veštine, talente i sposobnosti.

Vesna Belčević, PR
UG „Zlatiborski krug“
Slobodana Penezića 31
Čajetina 31310
zkrug@open.telekom.rs
tel. 0638579935

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: