Završen 37. Sabor trubača na Zlatiboru
28 Jul 2010


Od 23. do 25. jula na Zlatiboru je održan 37. Sabor trubača zapadne Srbije u okviru kojeg se dešava i najstarija kulturno-turistička manifestacija, Smotra narodnog stvaralaštva.

U ova tri dana osmišljen je niz kulturnih manifestacija uz učešće kulturno-umetničkih i pevačkih društava, održan je koncert grupe „Galija“, kao i koncerti trubača Dejana Petrovića i Dejana Lazarevića. Finalanog dana, nakon tradicionalne Trubačke budilice, na Tić-polju je održano takmičenje zlatiborskih kosača, kao i atraktivna trka konja. U večernjim satima je, pred velikim brojem posetilaca koji su prkosili tmurnom i hladnom vremenu bodreći svoje favorite, počelo takmičenje 14 trubačkih orkestara.

U ovom kvalfikacionom takmičenju za nastup na 50. Saboru u Guči, za najboljeg trubača stručni žiri je proglasio Dejana Lazarevića kojem je pripala Memorijalna nagrada "Mića Petrović", dok je žiri novinara i publike „Zlatnu trubu“ dodelio Dejanu Jevđiću.

Među dobitnicima ostalih nagrada su:
- najizvornije muziciranje - orkestar Ljubivoja Dikovića i Milojka Đurića,
- najbolje odsvirana pesma – Dejan Petrović,
- najbolje odsvirano kolo - Dejan Lazarević,
- basista - Darko Šmakić,
- tenorista - Dejan Marković i
- bubnjar - Milutin Negovanović.

Za finalno takmičenje u Guči direktno su se plasirali orkestri Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića i zajednički orkestar Dejana Jevđića i Dragana Lazovića, dok su za polufinalni nastup učešće obezbedili trubači Veljka Ostojića, Dragana Ignjića, Ivana Jovanovića i Rada Petrovića.

Organizator 37. Sabora trubača zapadne Srbije i Smotre narodnog stvaralaštva, u kojoj je je u protekla tri dana uživalo nekoliko desetina hiljada Zlatiboraca i njihovih gostiju, organizovao je Kulturno-sportski centart Čajetine uz podršku opštine Čajetina i Turističke organizacije "Zlatibor".

KSC Čajetina

Kultura & tradicija Koncert Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor