Vetrenjače - alternativni izvori energije

Uporedi smeštaj

U poseti opštini Čajetina bili su predstavnici austrijske kompanije "Ventureal" koja se bavi izgradnjom vetro-parkova i postavljanjem vetrogeneratora, sa kojima je ranije uspostavljena saradnja.

Prema preliminarnim istraživanjima, utvrđeno je da je Zlatibor područje izuzetno bogato vetrom i da postoji mogućnost postavljanja vetrenjača za dobijanje električne energije kroz alternativne izvore. Obnovljivi izvori energije su budućnost Srbije. Da bi lokacija uopšte bila razmotrena, najmanja godišnja brzina vetra treba da se kreće u rasponu od 4.9 - 5.8 m/s. Prema zvaničnim podacima, na Zlatiboru je to i nesto vise.

Opština Čajetina ima mogućnost za ekspoloataciju vode kroz izgradnju mini hidroelektrana koje su već započete i korišćenje snage vetra na lokacijama koje su određene Planom generalne regulacije naseljenog mesta Zlatibor. Tokom posete gosti su predstavili svoj program i dinamiku radova. Predsedniku opštine Čajetina preneli su i delove razgovora sa državnim sekretarom u Ministarstvu energetike RS, g. Nikolom Rajakovićem o mogućnostima proizvodnje struje putem vetra u Srbiji. Od nadležnih opštinskih službi dobili su sve potrebne podatke o stanju vetra i potencijalima na Krivoj Brezi i Gradini, a od Elektrodistribucije Čajetina podatke o mogućnosti korišćenja ovog sistema.Preliminarna istraživanja su završena i u narednom periodu očekuje se izdavanje potrebnih dozvola i postavljanje prvih vetrogeneratora u opštini Čajetina.

Investitori su najavli i dolazak kolega iz istog holdinga, zainteresovanih za izgradnju mini hidroelektrana na lokacijama određenim nacrtom Prostornog plana opštine Čajetina.

 

Povezani objekat: 

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: