Vašar starih zanata i zanimanja

Uporedi smeštaj

Datum: 

Subota, 18 Avgust, 2012


Vašar starih zanata i zanimanja 18. avgusta 2012. godine, 10-18 časova, Muzej na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu. Vašar starih zanata i zanimanja daje doprinos  očuvanju, prezentaciji, popularizaciji i vrednovanju zanatskih veština i umeća koje predstavljaju deo nematerijalnog kulturnog nasleđa prisutnog na ovoj teritoriji, i jačanju lokalnog razvoja. Prezentacija i interpretacija nasleđa kroz prateće sadržaje obezbeđuje  dostupnost kulturnih vrednosti građanima i podiže nivo kvaliteta programa u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu.

Postojanje ovakve  manifestacije predstavlja veoma značajan doprinos u očuvanju zanatskih umeća i znanja, kulturnog identiteta, nematerijalnog kulturnog nasleđa, koji se  promovišu integrisani kroz kulturnu, obrazovnu, zabavnu i turističku ponudu.

12 časova - Svečano otvaranje Vašara

10 – 18 časova
Demonstracija tradicionalnog načina izrade zanatskih proizvoda (pored predstavljanja zanatskih veština u kačarskoj, kovačkoj, grnčarskoj radionici, mogu se videti: izrada čutura i čankova, stolica, izrada korpi od leskovog i vrbovog pruća, oblikovanje i pečenje grnčarije na otvorenoj vatri, izrada brezovih metli, licidera, kolača od šljiva, tkanje, pletenje, vez)

Prateći program vašara

12 – 16 časova
- Predstavljanje upotrebnih vrednosti zanatskih proizvoda

- Pripremanje hrane na tradicionalan način i degustacija zlatiborskih specijaliteta (pripremanje pasulja i kupusa u zemljanom loncu, pite savijače u crepulji, kačamaka u bakraču, degustacija mlečnih i suhomesnatih proizvoda, kolača od šljiva)

- Radionica-Ukrašavanje odevnih predmeta od vune
(predavači radionice – zlatiborske pletilje)

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: