U Sirogojnu relizovan uvodni seminar VAŠAR BAŠTINE

Uporedi smeštaj


Koliko vodimo računa o sopstvenoj baštini? Kako i koliko smo međusobno povezani (realno i virtuelno) kako bismo unapredili naš kulturni milje i razumevanje sebe kroz razumevanje sopstvene kulture?

Na ova pitanja ponuđeno je nekoliko odgovora na uvodnom seminaru „Vašar baštine“ (HerityFair) u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu, održanom od 30. novembra do 2. decembra 2010. godine.

Kroz niz interaktivnih prezentacija i radionicu o digitalizaciji poslanstva koju je realizovala Radionica KRUG sa Zlatibora, uključili su se predstavnici muzejskih institucija: Narodnih muzeja iz Kraljeva i Čačka, Muzeja „Ras“ iz Novog Pazara Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca, Muzeja u Prijepolju i domaćina – Muzeja „Staro selo“ iz Sirogojna.

Otvorena su pitanja o uobičajenim i novim praksama u muzejskim aktivnostima i muzeologiji, profesionalizmu i profesionalnoj etici, o mogućnostima prezentacije i interpretacije nasleđa, razmeni ideja i praksi, neophodnosti povezivanja i umrežavanja kako stručnjaka kroz slična profesionalna interesovanja, tako i instutucija kroz produkcije zajedničkih programa, značaju stvaranju i razvoja portala www.vasarbastine.com kroz koji će biti ubrzan i olakšan protok informacija...a sve u cilju približavanja kulturnog nasleđa i muzejskog rada publici, otvorenosti muzeja prema lokalnoj zajednici, ali i jednih prema drugima.

Cilj uvodnog seminara „Vašar baštine“ je upoznavanje sa modelima praktičnog delovanja tokom 2011.godini kroz potprojekat „Moja lična baština“ i sa nastavkom projekta „Vašar baštine“ kontinuiranim održavanjem seminara u svim pomenutim centrima, najpre u Narodnom muzeju u Kraljevu i Muzeju u Prijepolju.

Nikola Krstović, istoričar umetnosti

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: