Srbija prvi put na Pešačkoj karti Evrope

Uporedi smeštaj

Evropska planinarska federacija izradila je "Evropsku pešačku kartu" za 2010. godinu koja prvi put obuhvata i Srbiju, na maršruti od Severnog pola do Grčke, rečeno je juče (4. januar 2010. godine) iz Planinarskog saveza Srbije.

Na konferenciji za novinare u Gornjem Milanovcu predstavnik Planinarskog saveza Srbije Borisav Čeliković rekao je da je u tu manifestaciju uključeno hiljade planinara iz svih evropskih zemalja koji žele da upoznaju kulturno-istorijskih znamenitosti širom sveta.

- U opštinu Gornji Milanovac ovaj put dolazi prvo na Ravnu Goru sa Maljena, zatim preko Suvobora, Rajca i Rudnika stiže na Oplenac, pa manastir Vraćevšnicu i Takovo odakle odlazi za Ovčarsko-kablarsku klisuru, što je najživopisniji deo Srbije- rekao je Čeliković.

Širom Evrope, svakodnevno, tim putevima kreće se peške, van asfaltnih saobraćajnica, oko 20.000 planinara. Očekuje se da će ove godine kroz rudničko-takovski kraj proći više od 50.000 planinara, što će imati i ekonomski značaj za region jer će putnici koristiti prenoćišta i druge ugostiteljske objekte.

Pokrovitelji programa su Planinarski savez Srbije i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Vesti i događaji: 

Kategorija: