Spomenik generalu Krsti Smiljaniću na Zlatiboru

Uporedi smeštaj

U okviru svečanosti obeležavanja 90. godišnjice proboja Solunskog fronta, na Kraljevom trgu u centru Zlatibora 15.09.08. u prisustvu mnogobrojnih delegacija, meštana, kao i potomaka ratnika, otkriven je spomenik generalu Drinske divizije Krsti Smiljaniću.

General Krsta Smiljanić, rođen u zlatiborskom selu Ljubiš ispod, svojevremeno i ordonans kralja Milana Obrenovića, u srpskom narodu ostao je upamćen po blistavoj vojničkoj karijeri, ponajviše kao komandant Drinske divizije, koja se posebno proslavila na Kajmakčalanu, tokom proboja Solunskog fronta.

Odlikovan je čak 30 puta, a umro je 1944. godine u kućnom pritvoru u koji su ga stavili Nemci, u svom stanu u Beogradu.

Spomenik, rad akademskog vajara Branka Tijanića poreklom iz Šljivovice, otkrili su predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović i unuk generala, Manojle Smiljanić.

Opština Čajetina, u saradnji sa Udruženjem boraca oslobodilačkih ratova 1912-1920, je organizator obeležavanja godišnjice najveće srpske pobede, koja je odnela mnogo žrtava.

O SOLUNSKOM FRONTU

Pre 90 godina, srpska vojska uz pomoć saveznika počela proboj Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, koji je završen oslobođenjem Beograda 1. novembra 1918. godine.

Solunski front je nastao kao pokušaj saveznika da pomognu Srbiji u jesen 1915. godine protiv združenog napada Nemačke, Austro-Ugarske i Bugarske, ali je pomoć došla prekasno i u nedovoljnom broju da spreči pad Srbije.

Na kraju je stvoren stabilan front, koji se prostirao od albanske obale Jadranskog mora do reke Struma, koji je ostao prilično stabilan sve do velike savezničke ofanzive u septembru 1918, koja je rezultirala kapitulacijom Bugarske i oslobođenjem Srbije.

Poginuli vojnici na frontu su sahranjeni u sklopu srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu.

U proboju Solunskog fronta je poginuo 681 Srbin, 182 su nestala, a više od 2.000 je ranjeno.

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: