Sajam turizma na Beogradskom sajmu od 26. februara do 1. marta - ove godine 850 izlagača
19 Februar 2009  /  Izvor: Ekapija

Međunarodni sajam turizma, jedna od 5 najvećih manifestacija na Beogradskom sajmu, biće ove godine organizovan od 26. februara do 1. marta. Na sajmu će učestvovati 850 izlagača iz celog sveta, a među 38 zemalja, koje će predstaviti turističke ponude, po prvi put će se naći Libija i Sirija.

Ovogodišnji Sajam turizma, kako je naglasio direktor Beogradskog sajma Anđelko Trpković, biće organizovan u halama 1,2,3,4, na ukupno 15.000 m2 izlagačkog prostora.

Hala 4 (nekadašnja hala 14) je, kako je objasnio, rezervisana za domaći turističku ponudu. Tu će se nalazati štandovi turističkih organizacija, ministarstava, udruženja, regionalnih turističkih organizacija, gradova i opština, kao i štandovi najatraktivnijih domaćih turističkih destinacija.

Hala 1 rezervisana je za strane zemlje i tur operatere, a u hali 2 - nivo A štandove će imati obrazovne institucije, škole i univerziteti. Turističke agencije i specijalizovani mediji biće na nivou C. Ove godine u hali 3 biće smešteni štandovi na kojima će se izlagati ugostiteljska i hotelska oprema.

Zemlja - partner ovogodišnjeg Sajma turizma je Tunis, a Regija-partner je Istra, čiji su predstavnici na današnjoj (18. februar 2009. godine) konferenciji za novinare poručili srpskim turistima da su i u Tunisu i u Istri uvek dobrodošli.

- Prošle godine Istru je posetilo više od 17.000 turista iz Srbije, koji su ostvarili 100.000 noćenja i to je za 38% više nego godinu ranije - rekao je direktor Turističke zajednice Istarske županije Tomislav Popović i izrazio očekivanje da će i ove godine biti nastavljen rast od 30%.

Direktor Nacionalne turističke organizacije Tunisa za jugoistočnu Evropu Riad Dkhili naveo je da je prošle godine Tunis posetilo 24.000 turista iz Srbije, ali i da se nada da će taj broj ove godine biti veći.

Inače, tokom sajma biće organizovano više od 250 promocija, prezentacija, predavanja i drugih pratećih manifestacija, a posebno će biti predstavljena "Univerzijada", kao i druge manifestacije koje će tokom 2009. biti održane u Srbiji.

Najveće turističke agencije, kako je najavljeno, odobravaće i poseban sajamski popust od 5 do 10% na svaki kupljen aranžman.

Inače, sajam će biti otvoren od 10-18 sati (poslednjeg dana od 10-17). Cena ulaznice je 300 dinara.

Turizam Sajam Opština Beograd, Stari grad