Promovisano otvaranje obnovljenog ski centra Tornik za sezonu 2008.
8 Oktobar 2008

 
U Biblioteci u Čajetini, 03.10.08. promovisano je otvaranje obnovljenog Ski centra "Tornik" i najavljen početak skijaške sezone 2008.

Obnova Ski centra "Tornik", zajednički projekat Javnog preduzeća "Skijališta Srbije", SO Čajetine i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, u čiju izgradnju je uloženo 676.000.000 dinara.

Direktor JP "Skijališta Srbije" Nebojša Skorić je na promociji "Tornika", održanoj 3. oktobra, rekao da je žičara - prvi šestosed u Srbiji, dobila sve neophodne ateste za upotrebu i da će njeno puštanje u rad zavisiti isključivo od snežnih padavina.

Projektant i isporučilac opreme za žičaru kapaciteta 3.000 skijaša na sat je francuska firma "Pomagalski S.A", a ukupna dužina žičare je 1.650 m, dok je visinska razlika 374 metra.

Na usluzi skijašima biće i remontovani ski lift "Bandera", a nabavljeni su i tabači snega, planira se montaža meteorološke stanice, raspisan je konkurs za davanje u zakup zemljišta za postavljanje jednog većeg i dva manja ugostiteljska objekta, sprovode se protiverozioni radove na ski stazama.

"Skijališta Srbije" najavila su da će već naredne godine jedna od staza skijaške staze na Torniku biti opremljene plastičnom podlogom kako bi se ovaj objekat mogao koristiti i tokom letnje sezone, a u pripremi je i raspisivanje tendera za nabavku opreme za proizvodnju veštačkog snega koja će biti u funkciji dogodine.

Izgradnja Ski centra na Torniku, prema rečima Gorana Petkovića, državnog sekretara za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, utemeljena je na Strategiji razvoja turizma u Srbiji, kao i na Master planu Zlatibora.

Sve zainteresovane agencije i hoteli mogu u naredniom periodu napraviti dogovor sa Skijalištima Srbije u vezi prodaje karata. Predlog cena je ove nedelje od strane Skijališta Srbije  prosleđen na odobrenje Vladi RS.

Za uređenje "Stopića pećine", te izgradnju pristupnih puteva Torniku i okolnim selima, kao i postavljanje savremenih toaleta na Obudojevici, Ministarstvo je izdvojilo 27.000.000 dinara, što je danas ozvaničeno potpisivanjem ugovora sa direktorom Turističke organizacije Zlatibor, Arsenom Djurićem.Korisni linkovi:
www.skijanje.rs
www.skijalistasrbije.rs

 

Sport & rekreacija Promocija Opština Čajetina, Zlatibor, Čajetina