PROIZVODI ABADžIJSKOG ZANATA

Uporedi smeštaj

Povodom obeležavanja Dana Muzeja u Sirogojnu i muzejske slave Ognjene Marije u Dvorani Muzeja 30. jula u 13 časova biće otvorena Izložba PROIZVODI ABADžIJSKOG ZANATA autora Snežane Tomić-Joković, višeg kustosa, etnologa

 

 

U zlatiborskim selima se u drugoj polovini XIX i tokom prve polovine XX veka odeća izrađivala u okviru kućne radinosti.

 

Gornje delove odeće od sukna, šajaka i čoje izrađivale su zanatlije – abadžije i terzije. Abadžijski i terzijski zanat cvetali su u Užicu sve do sedamdesetih godina XIX veka, kada u varoš sve više prodire moda evropskog kroja, tako da se pomenuti zanati krajem XIX veka povlače u sela gde su se održali sve do šezdesetih godina XX veka, mada se u nekim selima drže i danas.

Cilj izložbe je da se javnosti prikažu proizvodi abadžijskog zanata iz etnografske zbirke Muzeja na otvorenom ''Staro selo''. Izabrani eksponati datiraju iz perioda – kraj XIX i prva polovina XX veka, a teritorijalno pripadaju zlatiborskim selima i selima koja se graniče sa ovim. Izborom eksponata predstavljena je raznovrsnost materijala od kojih su izrađivani i ukrašavani, kao i bogatstvo u ornamentici. Takođe, izložbom i katalogom ukazano je na prilike pod kojima se ovaj zanat razvija u zlatiborskim selima, kao i na materijal i alat koji su zanatlije koristili za izradu i ukrašavanje odeće.

  Izložba će biti otvorena do 31. avgusta.

 

Povezani objekat: 

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: