Početak valorizacije prerasti u Dobroselici
3 Novembar 2010

Grupa turizmologa, zaposlenih u TO Zlatibor, zajedno sa fotografom Draganom Bosnićem obišli su kamenu prerast na Zlatiboru, na lokalitetu Točkovica.

Točkovica se nalazi u Dobroselici, u podnožju južnog oboda Ravnog Tornika, udaljena od Zlatibora oko 23 km. U narodu ovog kraja prerast je poznata kao Točkovička pećina ili Šupljica. Do Točkovičke pećine vodi put preko Vodica (1081 m.n.v.), zatim preko prevoja Marjansko presedo (1186 m.n.v.), odakle se put spušta do južnog otvora pećine (900 m.n.v.).

Predstavljena je u vidu prerasti tj. prirodnog  mosta koji nastaje obruvavanjem pećinskih tavanica iznad vodenog toka. Pećina dakle, ima dva otvora, na južnoj i severnoj strani, međusobne razdaljine oko 50 m, dok je prosečna visina pećine oko 15 m. Kroz pećinu teče potok, nekadašnja ponornica, za koji se predpostavlja da je faktor nastanka pećine.

U periodu početka razvoja organizovanog turizma pre Drugog svetskog rata, kada je Zlatibor bio omiljeno letovalište užičkih i beogradskih trgovaca i intelektualaca, postoje fotografije koje svedoče da se još tada obilazio ovaj lokalitet, kao jedno od omiljenih izletišta.

Postavljanjem turističke signalizacaije, informativnih panela i daljem uređenju prilaza do prerasti, doprineće se većem stepenu valorizacije ovog oblika geonasleđa.

Miljko Radišić
Info centar
Turistička organizacija Zlatibor
tel. : 031/845-103
infocentar.zlatibor@gmail.com

Priroda Promocija Opština Čajetina, Dobroselica