Pocelo prvo prvenstvo Srbije u sahu

Uporedi smeštaj


PRVA ŠAHOVSKA LIGA SRBIJE
Zlatibor
26.08. - 04.09.2006
Trenutni rezultati, Berger tabela, Sastavi ekipa, Raspored po kolima

Himnom ''Bože pravde'' na Zlatiboru je, u svečanoj sali Instituta ''Čigota'', otvoren juče prvi državni ekipni šampionat Srbije u šahu. Organizator ovog takmičenja, na kome učestvuje po deset naših vodećih šahovskih ekipa i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, je Šahovski savez Srbije, u čije ime je predsednik tog saveza Srđan Spasojević otvorio nadmetanje, koje ovde traje do 4.septembra.
- Ovaj trenutak ući će u istoriju srpskog šaha kao prvi ekipni šampionat države Srbije u šahu. Mi koji smo ovde imamo čast da budemo prvi u toj istoriji. Svim učesnicima želim puno uspeha, sreće, zdravlja, kao i da dostojno predstavljaju našu zemlju na međunarodnim takmičenjima. Domaćinima, Institutu ''Čigota'', zahvaljujem na izuzetnom gostoprimstvu.Ono što nam je ovde napravljeno je za oduševljenje – kazao je, otvarajući turnir, Spasojević. Uz to, dodao je da ŠSS preuzima sve ingerencije nacionalnog saveza. ''Želja mi je da u Novu 2007. godinu uđemo bez ijednog dinara duga prema FIDE. Nadam se da će se to ostvariti i u tome imam apsolutnu podršku'', naglasio je predsednik ŠSS.

Učesnicima se u ime domaćina obratio dr Mlađen Obradović, zamenik direktora Instituta ''Čigota'', rekavši da želi da svi učesnici sa Zlatibora ponesu samo lepe uspomene i da opet ovde dođu. Potom je Srđan Spasojević zvanično otvorio prvenstvo, povukavši prvi potez na prvoj tabli prvog stola muškog turnira, u partiji Ivanišević-Jordačesku, u meču između Partizana Partner INženjeringa i Valjevskog ŠK ''Sveti Nikolaj''.

Ovde se u mečevima prvog kola Prve šahovske lige Srbije u muškoj konkurenciji sastaju: Partizan Partner Inženjnjering-VŠK ''Sveti Nikolaj'', Novosadski ŠK-Beogradski vodovod, BŠK Gambit-ŽTP Beograd, Spartak-Sloga Amiga i ŠK Beograd-ŠK''Bora Kostić''. Igra se na šest tabli, a pažnju u prvom kolu posebno privlače dueli Ivaniševića i Jordačeskua, Kirila Georgijeva protiv Borkija Predojevića u susretu BŠK Gambit i ŽTP, kao i Efimenka i Mojsejenka u duelu Novosadskog ŠK i Beogradskog vodovoda. Na ovom takmičenju, uz ostale, učestvuje 36 velemajstora, s tim što najbolji rejting(2685) ima Kiril Georgijev.
Na ženskom turniru u prvom kolu se sastaju: Spartak-SFS Borac, ŽTP Beograd-Župa armatura, ŠK Rad-ŠK Jugović, Radnički – MPS Progres Goša, i ŠK Caribrod-ŠK Bas. Zanimljivi dueli su između Korine Peptan i Irine Čoluškine, Emilije Đingarove i Nataše Bojković, Korbut i Vojske, i drugi.

Glavni sudija Prve šahovske lige Srbije je Rade Milosavljević, a pomažu mu Nikola Kučman, Milan Simić i Boža Petrović na muškom, a Mihajlo Savić i Zoran Peković na ženskom turniru. Sponzori ovog takmičenja su Beogradska industrija piva i preduzeće za proizvodnju suvomesnatih proizvoda ''Zlatiborac'' iz Mačkata.

B.Pejović

Foto: S. Jovicic

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: