Pacijenti Dečje klinike u Tiršovoj na Zlatiboru
12 Jun 2012  /  Izvor: RTS

Druženje na Zlatiboru, povodom Svetskog dana dece, organizovano je za pacijente Dečje klinike u Tiršovoj koji idu na dijalizu ili im je urađena transplantacija bubrega. Mnogima je to bilo i prvo putovanje. Povodom Svetskog dana dece, za pacijente Dečje klinike u Tiršovoj koji idu na dijalizu ili im je urađena transplantacija bubrega, organizovano je druženje na Zlatiboru.

Na Zlatiboru je organizovano i predavanje o značaju transplantacije, a potom i potpisivanje donorskih kartica.

Da krenu na put, svi su sa nestrpljenjem iščekivali, i dečaci i devojčice, i oni koji i dalje svakog drugog dana moraju na dijalizu, ali i oni koji zahvaljujući transplantaciji sada žive neke bolje bolje živote. Mnogima je to bilo i prvo putovanje.

Na Zlatibor su krenuli zahvaljujući poznanstvu sa dvema ženama. Jedna je lekar, a druga vodi vodi Udruženje koje okuplja roditelje dece koja idu na dijalizu ili su imala transplantaciju.

Jelenin sin Stefan imao je sreću da ne čeka dugo na transplantaciju, bubreg mu je dala baka.

"Ova deca će dugo pamtiti ovaj vikend, mi smo se trudili da im organizujemo i radionice i neki mini-izlet, itd. Oni se svemu raduju, svakoj pozitivnoj stvari koja može i malo da pormeni njihov život", kaže Jelena Alavanja iz Udruzenja Sve za osmeh.

"Kompanija je od početka sa Agencijom za biomedicinu na putu kampanje Produži život i aktivno smo od početka učestvovali u njoj. Ali, poznanstvo sa Jelenom je to promenilo, jer je svemu ovome i toj kampanji, dalo imena i lica, i to je počelo da bude potpuno drugačije", kaže Mima Fazlagić, naučni saradnik u kompaniji "Cryo Save".

I ne samo da su se veliki družili sa malima i trudili da deci prirede tri nezaboravna dana, i u tome uspeli, već su odlučili da potpišu i donorske kartice. Posle predavanja o važnosti zaveštanja i darivanja organa, donorske kartice potpisali su i novinari.

Izveštaj Ane Stamenković

Javni sektor Obaveštenja Lečenje Opština Čajetina, Zlatibor