Izložba Tkani jastuci

Uporedi smeštaj

Datum: 

Četvrtak, 30 Jul, 2009

Povodom obeležavanja Dana Muzeja i muzejske slave Ognjene Marije u Muzeju na otvorenom  ''Staro selo'' u Sirogojnu u četvrtak 30. jula 2009. godine u 13 časova, u Dvorani Muzeja  biće  otvorena izložba Tkani jastuci iz etnološke zbirke Muzeja na otvorenom ''Staro selo'', autorke  Snežane Tomić-Joković, višeg  kustosa, etnologa.

Kolekcija tkanih jastuka Muzeja na otvorenom ''Staro selo'' u Sirogojnu, deo zbirke tekstilnog  pokućstva, sadrži dvadeset i tri jastuka različitih tehničkih i likovnih karakteristika. Izbor  od devetnaest primeraka, izložen ovom prilikom, odražava raznovrsne domete tkačke veštine  zlatiborskih tkalja. U njihovoj izradi zastupljene su različite tkačke tehnike izvođene na  horizontalnom razboju.
Ovim tehnikama naročito se ističe dekorativnost tkanine, posebno na  jastucima u čijem je tkanju korišćeno više ukrasnih tehnika. Izraženi su takođe i koloristički  efekti kroz kombinovanje različitih motiva i uspešno povezivanje različitih ornamenata u  jednu celinu. To ukazuje na veliko iskustvo, na izraziti osećaj za lepotu zlatiborskih tkalja koje  su svoja znanja prenosile sa jedne na drugu generaciju. Unošenjem novih elemenata doprinosile  su uvećavanju estetske raznolikosti, tako da svaki komad predstavlja malo umetničko delo  specifično na svoj način.

Povezani objekat: 

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: