Izgrađen vagon pivnica za Šargansku osmicu - "Želvoz" napravio panoramski vagon
11 Avgust 2009  /  Izvor: Ekapija

Smederevska fabrika šinskih vozila "Želvoz" napravila je panoramski vagon koji će u sklopu turističke kompozicije saobraćati Šarganskom osmicom. Vrednost vagona je dva miliona dinara.

Direktor "Želvoza" Slobodan Ristić rekao je da je izrada tog panoramskog vagona za Šargan bila preporuka da fabrika dobije izradu jednog oglednog tramvaja za Beograd.

Remonteri fabrike su rekonstruisali teretni vagon Šarganske osmice i zadržali metalnu konstrukciju. Enterijer rekonstruisanog vagona je usklađen s vremenom kada je Šarganskom osmicom počeo da saobraća voz uskog koloseka.

Pored izdignutog krova u koji su ugrađeni svetlarnici za razgledanje trase Šarganske osmice i Mokre Gore, u unutrašnjosti vagona su pivski šank i mali stolovi. U tom vagonu putnicima će biti služeno pivo "romantika".

Šarganska osmica je atraktivna turistička destinacija. Pruga uskog koloseka od 75 centimetara duga je 15,5 kilometara. Pruga je dobila ime Šarganska osmica zato što je zbog visinske razlike od 300 metara izgrađena u zavojima nalik broju osam.

Izgradnju Šarganske osmice počela je 1916. u vreme okupacije u Prvom svetskom ratu Austrougarska, a završila je Kraljevina SHS 1921. Zbog nerentabilnosti pruga je ukinuta 1974. da bi od 2003. vagonima iz Muzeja železnice ponovo bila formirana kompozicija nekadašnjeg "ćire" i postala turistička atrakcija.

Privreda & usluge Promocija Opština Užice, Mokra Gora