Hranilice i kućice za ptice pevačice i sove

Uporedi smeštaj

Ljubitelj prirode i posetilac zlatiborskog portala Brano Rudić pridružio se akciji Zaštitimo Čudnu i čarobnu moć Zlatibora poslavši slikovit prilog o hranilicama i kućicama za ptice...
Pogledajte prilog, možda dobite ideju kako da napravite svoju kućicu.

Pozivamo vas da i vi pošaljete fotografiju svoje ili omiljene kućice za ptice na zastitimo@zlatibor.rs.

Kućice za sove

Znate i sami koliko su one korisne, jer se, uglavnom, hrane glodarima, tako da jedna porodica sova, godišnje, pojede i do 10 000 miševa. Problem kod većine vrste sova je u tome što teško nalaze prostor za gnežđenje (nijedna sova ne pravi gnezdo, već koristi tavane, šupljine u zidovima, stene kao pogodna mesta za gnežđenje, a neke otimaju gnezda od drugih ptica, kao što to radi mala ušara).

Konkretno, problem kod šumske sove je što su naše šume mlade i nema dovoljno duplji u starim stablima u kojima bi ona odgajala svoje mladunce. Zato se postavljaju namenske kućice upravo za tu vrstu (svaka sova zahteva poseban oblik i dimenzije kućice).

U Srbiji je na nekoliko lokaliteta postavljeno više desetina kućica: Vršačke planine, Fruška Gora a u Ovčarsko kablarskoj klisuri je postavljeno 40 kućica, od kojih je već polovina naseljena.

Na planu kućice za šumsku sovu koja se postavlja na visinu od 4-8m, mozete videti da je ulazni otvor okrenut na sever, u suprotnom, ako bi bio okrenut na jug, mladunci bi bili izloženi suncu i vrućini. Ispod kućice ne bi trebalo da ima grana, jer postoji opasnost da se kuna popenje i uništi leglo (zato je bukva najpogodnija, takođe i bor), a ispred ulaznog otvora bi trebalo da ima dovoljno slobodnog prostora za izletanje i uletanje u kućicu. Dno treba probušiti sa nekoliko rupa, prečnika 5-10mm, u slučaju da voda prodre u kućicu, takođe, dno obložiti suvim lišćem ili strugotinom.
 


Šumska sova


Kućice u okolini Požege


Mladunci šumske sove, koje su naselile ponuđenu kućicu i uspešno odgajile 3 mladunca

Vesti i događaji: 

Kategorija: