Hotel Olimp se greje termalnom vodom

Uporedi smeštaj

Hotel "Olimp" na Zlatiboru već mesec dana za grejanje koristi termalnu vodu sa izvorišta koje se nalazi u blizini hotela, čime je u računu za grejanje već ostvario višestruku uštedu.

Upravnik hotela Miodrag Ilić rekao je za Tanjug da se na ovaj način zagreva 3.000 kvadratnih metara. "Temperatura termalne vode je 10 stepeni i ona se pomoću toplotnih pumpi uvećava do 50 stepeni. Kapacitet je 11 litara vode u sekundi", kaže Ilić. On ističe da je ovaj hotel u januaru imao šest puta manji račun za grejanje, odnosno da je plaćen samo račun za struju za rad toplotnih pumpi. "Pored uštede u novcu, bitno je istaći da smo skroz izbacili lož ulje kao energent, što je značajno sa aspekta ekologije i zaštite životne sredine", napominje Ilić.

On podseća da su pre četiri godine stručnjaci sa Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda otpočeli istraživanja vodenih potencijala na Zlatiboru. Rezultati su pokazali da ova planina poseduje ogromna nalazišta geotermalnih voda. Hotel "Olimp" je prvi počeo sa njihovom eksploatacijom. "Investicija prelaska na ovaj način grejanja hotela koštala nas je 160.000 evra, a računamo da će se isplatiti već za četiri do pet godina", kaže Ilić. On napominje da eksploatacija vode nije ograničena zbog izdašnosti izvora.

Po rezultatima istraživanja, ta voda, pored termalnih, poseduje i lekovita svojstva, jer ima čak 59 odsto magnezijuma u svom sastavu. U hotelu "Olimp" napominju da su njihovi budući planovi vezani za flaširanje ove vode, koja spada u prirodne vode najbogatije magnezijumom.

Povezani smestaj: 

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: