Dan planete Zemlje obeležen uličnim akcijama
29 April 2010

Ekološka sekcija OŠ "Dimitrije Tucović" iz Čajetine i izdvojenog odeljenja Zlatibor,  obeležila je Dan planete Zemlje uličnom akcijom u centru Čajetine i Zlatibora.  Učenici su prolaznicima delili liflete sa porukama da čuvaju planetu. Većina prolaznika ih je prihvatala, oduševljena postupcima dece. Neki meštani Čajetine su odmah i odgovorili na poziv dece da se uključe u akciju prikupljanja starog papira, pa se ovom prilikom članovi školske eko-sekcije posebno zahvaljuju  radnicima preduzeća "Simkom" i Mesnoj zajednici Čajetina.

Ono što su deca naučila ovog dana jeste i to da još uvek postoje ljudi koji ne shvataju da su svaki glas, pozitivna energija i lični primer preko potrebni, da bi se svest o potrebi da se zaštiti životna sredina podigla na viši nivo. Od pojedinih turista su se mogle čuti čak i pokude na račun ovakvih akcija, a neki su odbijali da prihvate liflete. Na sreću, veći je broj onih koji su podržali rad i entuzijazam dece ekološke sekcije, ponudivši  pomoć pri izvođenju sličnih akcija. Sve ovo ukazuje da edukacije nikad nije dosta i da bez prekida treba obeležavati ekološke praznike, kako bi stanovnici menjali loše navike i nemar prema sredini u kojoj žive.

Treba istaći da učenici ne bi mogli sami, bez podrške svih aktera lokalne zajednice, sprovoditi ovakve akcije. Tako je i ovoga put štampanje lifleta, kao i prošle godine, omogućilo Ekološko udruženje "Zlatni bor" iz Čajetine.


 

Javni sektor Akcija Ulepšavanje Opština Čajetina, Zlatibor, Čajetina