CIRA OPET VOZI
2 Septembar 2003

31. avgust 2003.
"Sarganska osmica" na jednoj od stanica, Sargan Vitasi, na izlasku iz Kremanskog polja ka Mokroj Gori, uz zvuke trubaca i simbolicno razbijanje flase sampanjca, posle cetiri godine od potpisivanja odluke o obnovi, pocinje svoj novi zivot, ulazi u redovan saobracaj.

Posle eksperimentalnog rada i obavljenog ispitivanja i kontrole cele trase uskog koloseka, duge oko 16 kilometara, ustanovljeno je da su propisi zadovoljeni i da je voznja "osmicom" bezbedna i u skladu sa standardima koji vaze za sve redovne pruge u nasoj zemlji...

I tako je pod komandom masinovodja Milana Milinkovica i Nikole Sarcevica, niz padine Sargana opet krenuo Cira, a san mnogih zasluznih mokrogoraca i ljubitelja zeleznice prerastao u stvarnost.

Prvom svecanom polasku prisustvovali su i Slobodan Rosic, prvi covek srpskih zeleznica, Radovan Glibetic, predsednik odbora za obnovu "osmice", Milica Cubrilo, direktor Turisticke organizacije Srbije, grupa stranih turista iz Nemacke, Austrije i Svajcarske...

Proroci Tarabici davno prorekose da ce se zeleznica vratiti u ovaj kraj "serbez razonode i uzivancije", ali svega ovoga ne bi bilo bez ljubavi u upornosti zasluznih mokrogoraca i njihovih prijatelja ponajvise iz Uzica i Beograda, koji nama i nasim buducim generacijama poklonise skladan spoj prirode, lekovitosti, mirni duh starih vremena prozet nezaboravnim mirisom zeleznice i zvucima piska lokomotive.

Na relaciji Mokra Gora Na relaciji Mokra Gora – Sargan Vitasi – Mokra Gora, "Cira" ce voziti svakog dana sa polascima, u 10.30, i u 12.00. Kapacitet voza je 200 sedista. Karta kosta 300 din (za mlade upola jeftinije, a za najmladje naravno, besplatno). Zakup celog voza za jednu voznju staje 30.000 din. Mokrogorci izlaze u susret i za specijalne zelje koje mogu imati organizovane ture kako domacih tako i stranih turista.

Dodjite i otkrijte zasto niko ko poseti Mokru Goru ne ostane ravnodusan!


fotografije: S. Jovicic

Turizam Promocija Provod i zabava Opština Užice, Mokra Gora