BICIKLAMA U GOSTILJE
16 Jul 2009

Biciklističko udruženje "CikloN"’ Užice, uz podršku turističke organizacije Zlatibor, u cilju popularisanja rekreativnog biciklizma i propagiranja zdravog života, u nedelju 12. jula 2009. godine organizovalo je vožnju do Gostilja.

Prethodni dani bili su sa dosta padavina a kiša je kulminirala u subotu. Sve je upućivalo na to da će se vožnja otkazati. Ipak, grupa od sedam biciklista krenula je iz Užica u osam sati prema centru Zlatibora gde su nam se pridružila dva domaća vozača, Mitrović Milan i Kutlešić Nenad.


 

Očekivali smo više učesnika, ali loše vreme, obaveze i godišnji odmori su smanjili broj. Grupa je krenula do Vodica i Borove Glave gde smo se osvežili kiselim mlekom, onim što čvrsto stoji u šolji i kad se ona okrene naopako. To nam je bio najbolji doping da bi  preko Čigote došli do izvora Zauglina. Ma koliko puta išao ovim pravcem on mi je uvek bio nov i interesantan. Uspon biciklom uz padine do prevoja zvani Nevolja ipak je najlepši doživljaj prirode. Izlaskom na vidikovac, zagledani u obrise udaljenih planina, zaboravlja se na svaki umor. Sa prevoja put se spušta prema Zauglini i ubrzo se odvaja levi krak prema istoimenoj vodi, koju su lovci krstili u lovačku, a ona je namenjena žednim i umornim. Sa prevoja na nadmorskoj visini od 1335 metara, putem kroz bukovu šumu, spustili smo se prvo do vode koja je na visini od 1243 metra, zatim u centar sela Gostilje na 844 metra i na vodopad koji se nalazi na 791 metar nadmorske visine što je ukupna razlika od 544 metra. Vožnja sa Čigote do vodopada u Gostilju zaista je posebna a dva kilometra makadama ne umanjuje doživljaj. Naprotiv, taj deo puta i pored upornih kiša bio je suv jer na tom nagibu i krečnjačkoj podlozi voda ne može da se zadrži. Ipak preporučujem sporiju vožnju bez zaletanja zbog par oštrih krivina i radi što dužeg uživanja u putovanju.

Nakon zadržavanja u centru i osveženja na vodopadu Gostiljske reke koji nam se prikazao u punoj raskoši zbog obilja vode, nastavljen je put prema Vladajama gde se odvaja put prema Alin potoku i Zlatiboru preko Rudina, odnosno prema Trnavi, Sirogojnu i Željinama a tu je i skretanje prema Drenovi, Djedovcu, Visokoj. Sve su to interesantni pravci za biciklizam i ostavimo ih za neku drugu priču.  Pošto je u Sirogojnu bio petrovdanski vašar, odlučili smo se za taj pravac. Deonica starog puta Drinske banovine od Gostilja do Katušnice, asfaltirana je tako da smo imali priliku da promovišemo  taze kolovoz ove atraktivne deonice. Nakon okrepljenja u Sirogojnu uputili smo se prema Rožanstvu gde smo se pozdravili sa odličnim momcima, sportistima sa Zlatibora, uz čvrst dogovor da se uskoro vidimo na nekoj novoj vožnji, a ovu relaciju obavezno da ponovimo  naredne godine.

Nedeljnu petrovdansku vožnju, sa željom da postane tradicionalna, posvetili smo Mitrović Radomiru iz Gostilja, koji je nastradao nesrećnim slučajem 18. jula 2007. godine, dok je vozio biciklu po centru Zlatibora, sa željom da se ovakav slučaj nikad više ne ponovi. Preporučujemo biciklistima da povećaju ličnu bezbednost, da koriste zaštitnu opremu, voze tehnički ispravne bicikle i kreću se trakom širine jednog metra od desne ivice koji im pripada kao učesnicima u saobraćaju. Na vozače apelujemo da povećaju obazrivost i toleranciju prema biciklistima kojih u ovo letnje vreme ima dosta.

Predsednik BU "CikloN"
Zlatko Milošević

Sport & rekreacija Zanimljivosti Biciklizam Opština Čajetina, Gostilje