Akademija Saradnici sunca nastaje u Ljubišu, rodnom mestu Ljubivoja Ršumovića

Uporedi smeštaj


Pesnik Ljubivoje Ršumović u svom zavičaju pisac strpljivo stvara Akademiju „Saradnici sunca“, stvaralački centar za talentovanu decu.

ZLATIBOR - Na istočnim obroncima Zlatibora, pesnik Ljubivoje Ršumović sanja veliki san: u svom zavičaju pisac strpljivo stvara svoju zadužbinu, Akademiju „Saradnici sunca“, jedinstveni stvaralački centar za decu - talentovane umetnike. Biće to nova, literarna Petnica u Ljubišu, a čuveni Ršum jedino ne može znati hoće li plemenita zamisao zaživeti „dok je on još tu“, ili će završetak poduhvata morati da ostavi u amanet mlađima. Jedno je „Poštovana deco“ sigurno, nisu u pitanju „Fazoni i fore“, rađa se malo čudo...

- Akademija „Saradnici sunca“, dečiji stvaralački centar, baviće se prepoznavanjem nadarenosti za literarno stvaralaštvo kod dece, teorijskim i praktičnim radom. Na ovom poslu radiće članovi Akademije: istaknuti književnici, kritičari, pedagozi, psiholozi, teoretičari umetnosti, profesori... - objašnjava čuveni Ršum - Akademija jeste naziv za najviše naučne i umetničke ustanove, centar u Ljubišu zadovoljavao bi sve uslove da se tako nazove.

Interesujući se gde je u njegovom zavičaju „ona pećina stroga u kojoj živi baba-Roga“, Ršuma smo pitali sve, a na početku, zašto je odabrao naziv „Saradnici sunca“?

- „Saradnik sunca“ je titula koju je ustanovio „International Board of Books for Children“ iz Lozane, kao deo novoustanovljene nagrade „Dušan Radović“. Naziv je pozajmljen od Radovića, on je dobre pisce za decu zvao saradnicima sunca - objašnjava pesnik - Hoćemo da se našoj deci pruži dostojanstvena šansa za napredak i usavršavanje, a uhlebljenje će ovde naći 15 mladih ljudi.

Načelno, Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibora prihvatili su Ršumovu ideju, očekuje se i odgovor Ministarstva kulture. Naime, pored zadužbine, dobila bi Srbija i novu važnu ustanovu, a Ministarstvo prosvete pouzdanog partnera u reformama obrazovnog sistema. U međuvremenu, pesnik ne sedi skrštenih ruku. Sa bratom Milivojem, doveo je na veliko imanje vodu, sa dva kilometra udaljene Čigote, započeli su i izgradnju prvog objekta za mališane. Ršum će centru ustupiti i staru, rodnu kuću, sa hektarom okućnice, za biblioteku i spomen muzej.

Potreban je „Saradnicima sunca“ i paviljon za smeštaj tridesetoro dece, mora se asfaltirati dva kilometra puta...

Osmislio je Ršum programe, nazvane po naslovima knjiga: „Domovina se brani lepotom“, „Poštovana deco“, „Vesti iz nesvesti“, „Fazoni i fore“, „Deca su narod poseban“... Ne krije pesnik, u njemu tinja nada da će „Saradnici sunca“ oživeti zlatiborska sela. Uz već koncipirane programe, vrata akademije će uvek biti otvorena, pa bi uskoro mališani mogli pravo u carstvo srpskog jezika, među pisce, na našoj najlepšoj planini.

Izvor vesti i fotografije: VEČERNJE NOVOSTI
Zanimljiv tekts: Ljubivoje Ršumović - Ćorave poslovice
Tekst o: ASSISTANT OF THE SUN

Vesti i događaji: 

Kategorija: 

Mesto: