60 minuta za planetu Zemlju - UČESTVUJTE I VI!

Uporedi smeštaj


Ugasite svetla na jedan sat 28. marta od 20.30 do 21.30...

i tako reagujte na globalno zagrevanje i svetlosno zagađenje.

Za sve koju su zaboravili da je mrak prirodna pojava, WWF priprema “Sat zemlje”.

Oraganizator WWF predviđa da će se akciji pridružiti milijarda ljudi, u više od 1.000 gradova. Svetlosno zagađenje je pojam novijeg datuma i njime se označava svaka nepotrebna i nekorisna emisija svetlosti u prostor izvan zone koju je potrebno osvetliti. Ovakvo osvetljenje može da ometa život u ekosistemima, utiče na zdravlje i smeta radu astronomskih opservatorija.

Do svetlosnog zagađenja, kao posledice čovekovog delovanja, dolazi zbog upotrebe neekoloških i uglavnom nepravilno postavljenih rasvetnih tela. Dejv Kroford, jedan od veterana među astronomima, kaže da zbog sve većeg svetlosnog zagađenja mnoge čuvene opservatorije ograničavaju rad. Kroford predvodi i Međunarodno udruženje tamno nebo, koje nastoji da podstakne svest o tom problemu.

On kaže da je za svetlosno zagađenje najviše kriva loša ulična rasveta, koja ne usmerava svetlo nadole. To se svodi na rasipanje energije, a samim tim i na zagađenje vazduha proizvodnjom potrebne struje. Svetlost se rasipa tako što se odbija od čestica prašine i molekula vode u atmosferi, stvarajući odsjaj iznad gradova, ali sve češće i iznad retko naseljenih područja. Kroford dodaje da sve svetlije noći mogu da poremete i biološke cikluse.

“Sat zemlje” je počeo 2007. godine kao kampanja da stanovnici Sidneja pogase svetla, a sada je jedna od najvećih svetskih inicijativa za klimatske promene. Samo godinu dana kasnije, ovaj događaj je prerastao u svetski pokret za očuvanje planete sa oko 100 miliona učesnika u oko 35 zemalja.

Znamenitosti kao što su most Golden Gejt u San Francisku, Koloseum u Rimu i Koka-Kolin bilbord na Tajms Skveru, bili su u mraku kao simbol nade za nešto što postaje sve hitnije iz sata u sat.

Sat Zemlje 2009. je globalni poziv na akciju svakom pojedincu, svakoj firmi i svakoj zajednici. Poziv da se ustane, preuzme odgovornost i uključi u rad za očuvanje naše budućnosti.

Očekuje se učešće više od 64 države, a ovaj broj stalno se povećava jer ljudi shvataju koliko ovako jednostavna akcija može imati snažan efekat na ishod promene.

Sat zemlje je, kako ističu neki komentari dosadašnjih učesnika, odlična prilika da se skrene pažnja na problem klimatskih promena i svetlosno zagađenje. Prošle godine Čikago je, na primer, smanjio kapacitet struje od 818 megavata za sedam odsto, što odgovara jačini jedne nuklearne elektrane ili uklanjanju jednog miliona automobila s puteva.

Godine istraživanja su dokazale da svetlosno zagađenje pravi velike probleme celokupnom živom svetu, i remeti biološki časovnik. Posledice trpi i čovek koji, na primer, ispred prozora spavaće sobe ima veliku banderu sa svetiljkom. Tu često ne pomažu ni roletne.

Od Rezolucije UN-a o očuvanju prirodne lepote noćnog zvezdanog neba prošlo je više od jedne decenije. Sada trpe sove, jeleni, kojoti, morske kornjače, četinari, ptice selice, ali i ljudi.

Pogledajte klip:
http://www.youtube.com/watch?v=1CRs-7lRlPo

TV spot akcije:
http://www.earthhour.org/news/sr:sr/article?id=eh2145585599213872065

Glas za planetu:
http://www.earthhour.org/news/sr:sr/article?id=eh9197986567604527278

Opsirnije na:
www.earthhour.org/srbija

 

Vesti i događaji: 

Kategorija: