36. SABOR TRUBAČA I SMOTRA NARODNOG STVARALAŠTVA

Uporedi smeštaj

Datum: 

Petak, 17 Jul, 2009 do Nedelja, 19 Jul, 2009

Od 17. do 19. jula na Zlatiboru će se održati  36. Sabor trubača Zapadne Srbije i smotra narodnog stvaralaštva, u organizaciji Kulturno sportskog centra, a pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor. 
 
17. jula na Tić polju, oni koji vole zvuk trube i poštuju izvornu muziku, moći će da uživaju u muzici, pesmi i igri. Među izvođačima su:
- Duvački orkestar Dejana Lazarevića iz Požege,
- KUD „Gik Banat - Pionir“ iz Zrenjanina,
- Muška pevačka grupa iz Šljivovice,
- Pevačka grupa udruženja „Ere“ iz Užica,
- frulaš Aco Marković iz Sirogojna,
- zdravičar Milenko Antonijević iz Vrelaca,
- Kulturno društvo „Godba Zgornje savinjske doline“ iz Slovenije.
Smotra počinje u 19 časova.

18. jula od 18, 30 časova, drugi dan predtakmičenja za Guču, u programu će učestvovati KUD iz Slovenije, duvački orkestri Veljka Ostojića iz Zlakuse i Miroljuba Kremića iz Gostinice, a od 20, 30 časova počinje koncert Zvezda Grand-produkcije. 

Ono bez čega se ne može zamisliti Sabor trubača jeste i Trubačka budilica. U nedelju, 19. jula, trubači će, turističkim vozićem proći od Zlatibora do Čajetine i nazad, pozdravljajući goste i žitelje, uvodeći ih u ovaj, za njih, bitan dan. U 14 časova počinje svečani defile duvačkih orkestara, a u 17 sati kreće takmičenje. Finalanog dana, pre proglašenja najboljih, nastupiće mladi duvački orkestri „Danijela“ iz Arilja i „Limski biseri“ iz Priboja, kao i „Srpski jelek“, pevačka grupa iz Čačka.

Na 36. Saboru trubača biće proglašeni:
- najbolji trubač - po oceni stručnog žirija,
- najbolji trubač - po oceni žirija publike,
- najbolji orkestar,
- najizvornije muziciranje,
- najbolji basista,
- najbolji tenorista i
- najbolji bubnjar.

Za Guču se direktno plasira sedam najboljih orkestara. Stručni žiri predstavljaju: Danka Lajić Mihailović - etno muzikolog, Mladen Đorđević - profesor trube i Marko Kutlešić - diplomirani klarinetista.

Pod motom: „Uzmi vazduha, postani deo tradicije“, domaćini vas pozivaju na Tić polje.