Gostilje, karakteristično zlatiborsko selo, ušuškano u zagrlljaju očuvane prirode podno Čigote i Borkovca na nadmorskoj visini od 1.000 metara predstavlja izuzetnu turističku ponudu.

Meštani zdravog duha s ponosom čuvaju svoje vrednosti, kulturu življenja na osnovama tradicije, poštujući zakonitosti prirode "uzmi ali vrati".

Biseri prirode su reka Katušnica koja od svog izvora do ušća u kristalno čistoj vodi pruža izuzetne uslove za ribolov, pre svega pastrmke, a virovi predstavljaju najlepše prirodne bazene za kupanje.

Vodopad na gostiljskoj reci visine preko 20 metara sa slapovima i vodenicama potočarama je posebno obeležje ovog kraja. Rakovička pećina i mnoge druge koje se nalaze u kanjonu reke Katušnice su pravi izazov za turiste, istraživače i spelologe.

Vodopad u Gostilju posetioci mogu videti svaki dan u letnjem periodu od 09:00-20:00h, a zimi od 09:00-16h.

Cene ulaznica za vodopad:
- Deca 100 dinara
- Odrasli 200 dinara
- Popust za grupe po dogovoru

Izletišta Čigota, Borkovac, Čepovo, Smiljansko brdo, Zaugline sa uređenim prostorom oko izvorišta, predstavljaju bogat sadržaj za šetnju i odmor u netaknutoj prirodi. Planinsko okruženje, prošarano pašnjacima, borovom šumom nudi izuzetne uslove za lov i sakupljanje plodova i lekovitog bilja.

Rodna kuća, spomen soba, Dimitrija Tucovića, Dom kulture, biblioteka i prisustvo starih zanata, domaća radinost su nezaobilazni kulturno stvaralački i umetnički izraz ljudi ovog kraja.

Sportski tereni za fudbal, odbojku, košarku, rukomet, pružaju kvalitetne uslove za pripreme i boravak sportista, i za organizovanje kulturno sportskih manifestacija. Svake godine, 2. avgusta, u Gostilju se organizuje sportska manifestacija "Ilindanski sportski susreti", sa bogatim programom i večernjim koncertom.

Bazen Gostilje - površina 34x15m, max dubina 1,6m; deo bazena za decu: 15x5m, dubina 0,5m.

Radno vreme bazena u letnjem periodu je od 09:00-19:00h.

Dnevna cena ulaznice na bazen u Gostilju:
- Odrasli 300 dinara
- Deca 200 dinara

Uzgajalište pastrmke, proizvodnja biološki zdrave hrane (voća i povrća), prerada mesa (pršuta, slanina), mlečni proizvodi (sir, kajmak), proja, kačamak su tradicionalna i proverena ponuda gostiljskog domaćina.

U restoranu domaće kuhinje "Gostiljska vrela" možete probati specijalitet, potočnu pastrmku.
Ribnjak (pastrmka) radi od 07-15 časova.

Kako kaziva jedno od predanja, Gostiljci i Gostilje dobiše svoje ime od davnina jer su i tada bili dobri i gostoprimljivi domaćini.

Udaljenost Gostilja:
Gostilje - Zlatibor 25km
Gostilje - Sirogojno 12km
Gostilje - Ljubiš 7km
Gostilje - Stopića pećina 14km
Gostilje - Atelje Vlada Mitrovića, Trnava 10km

Fotografije: M. Tucović, M. Simić, foto Nikić, Bosnić

Vest: Gostilje - Srpsko selo koje je ušlo u izbor za najlepše na svetu, Vodopad Gostilje Zlatibor - otvoren za posetioce svaki dan tokom leta, Kupalište u Gostilju od 29. juna otvoreno za posetioce, 7. Ilindanski sportski susret Gostilje 2016. Zlatibor , Turističko udruženje Gostilje Zlatibor - NOVO!